Чого чекати на Вериги; стукаємо по дереві та на чому сьогодні варто вчитися

630 360 1548668677 814
Поділитися новиною

630 360 1548668677 814У США сьогодні День вільнодумців – неофіційне свято, яке відзначається щороку, в день народження видатного політичного філософа Томаса Пейна, якого називають «хрещеним батьком» США. Він стояв біля витоків незалежності США, хоча й був британцем. Його праці «Століття розуму», «Права людини» та «Здоровий сенс» конкурували з самою Біблією і стали мегабестселерами. Цей чоловік прожив дивовижно захоплююче життя, але на початку ніщо не віщувало всесвітньої слави.

Народився він у бідній родині, закінчив лише школу, не знав навіть латини. Працював у майстерні, потім влаштувався службовцем в акцизну контору. Якось, знаючи про непересічний хист підлеглого до висловлювання думок, начальство попросило його написати листа до уряду з проханням підвищити зарплату. Пейн написав наступне: «Підвищте нам, будь ласка, зарплатню, бо вона в нас така мізерна, що нам не залишається нічого іншого, як брати хабарі». Далі він ретельно перерахував хто, коли і скільки бере. Замість омріяного підвищення всю акцизну контору відправили під суд (зауважте, це був 1773 рік!) Але Томасу Пейну вдалося втекти – він сів на корабель і гайнув до Америки. Прикметно, що в самій Британії Пейна не любили, а от французи – навпаки, навіть обрали членом Конвенту, хоча й філософ не знав французької мови. Пейн палко підтримував Французьку революцію, але категорично виступав проти страти Людовіка ХVІ – він наполягав, аби короля відправили в Нову Англію, щоб монарх на власні очі побачив, яким має бути нормальне суспільство…

У нас за церковним календарем сьогодні Поклоніння чесним веригам (тобто кайданам) апостола Петра. В народі цей день йменували Петром Веригою. Вважалося, що «На Петра Вериги половина снігу, половина криги» чи «На Петра Вериги розбиваються криги». З Петра Вериги обов’язково чекали відлиги. Цього дня треба було стукати по стовбурах плодових дерев – будити їх.

Іменинник сьогодні Петро.

Сьогодні 23-24-ий місячні дні, місяць продовжує перебувати в Скорпіоні. Час потужної чоловічої енергетики. Маємо бути рухливими і майже невловимими, але, при тому, наші дії не повинні нагадувати броунівський рух. Доля очікує від нас нестандартних рішень, швидких марш-кидків. Частину рішень доведеться ухвалювати «на ходу» і «на льоту». Краще сконцентруватися на найнагальнішому. Пік активності – до обіду. Важливими стануть різноманітні новини: і з широких екранів, і сказані таємно на вушко. Помилки можуть бути дуже повчальними. Вільнодумства і нешаблонного мислення!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році – -22,5, а найтеплішим у 2002 –  +9,9.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...