Сьогодні останній день Святок або «бабин вечір»

630 360 1547632773 371
Поділитися новиною
630 360 1547632773 37117 січня
кого нині не варто згадувати, на що треба плювати, а на чому – концентруватися

Сьогодні останній день Святок, українці вшановували Собор 70-ти апостолів, а також преподобного Ахілу, диякона Печерського, що в Дальніх печерах нині спочиває. У народі ж цього дня святкували «бабин вечір». Окропляли свяченою водою хати, а на Закарпатті жінки у свяченій воді замішували борошно і ним на дверях та одвірках робили хрести, щоб «упирі та всіляка нечиста сила не мала сили», бо вважали, що в останній день Святок вона особливо лютує.

А дівчата збирали букові тріски на подвір’ї, приказуючи: «Самі букові, самі букові!» Це для того, щоб добре збиралися гриби. Увечері дівчата прагнули напрясти «повісмо, щоб баби не плювали на куделю», себто не оскверняли їхньої праці лихими поговорами. Мешканці лісових і гірських районів намагалися в цей день не згадувати вовків, які можуть напасти на отару. Святому Ахілі молилися ті, хто хотів позбутися пристрасті об’їдання.

Іменини в Олександра, Марка, Тимофія, Архипа, Пилипа, Миколи, Павла.

Сьогодні 12-13-ий місячні дні. Місяць у Тільці/Близнюках, четвер – день Юпітера. Період візуальних астральних образів, концентрації на воді, очищення думок. Піддавайте емоції сумнівам, не довіряйте їм одразу, адже емоція позбавляє нас свободи волі. Ми віддаємося їй, наче на поталу. Гнів, смуток, навіть горе – ставтеся до них так само, як до вогню, який корисний тоді, коли жорстко контролюється, але перетворюється на руйнівну силу, якщо лишити його без контролю. Сни – особливо важкі та неприємні, сприймайте як провокацію, якій не треба довіряти.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році – -24,9, а найтеплішим у 1993 –  +8,7.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...