Хто вищий за пана на святого Степана, де шукати істину та куди варто сьогодні поспішати.

630 360 1546939776 815
Поділитися новиною

630 360 1546939776 8159 січня

Церква цього дня вшановує одного з перших християн, апостола першомученика і архідиякона Стефана. За проповідь християнства Стефан був до смерті забитий камінням. Під час кончини Стефан, подібно до Христа, просив, щоби Господь пробачив його мучителів і вбивць. Палець святого Стефана зберігається в Хрестовоздвиженській церкві Ближніх печер Києво-Печерської лаври. Цьому святому моляться про дарування покаяння. Наші пращури казали: «Прийшов Степан – на ньому червоний жупан». Авжеж: сонце поволі повертало на весну, а зима на мороз… Люд продовжував святкувати.

Співали колядки, палили вогнища. А ще Степана вважали покровителем пастухів. У багатьох слов’янських країнах на Степана наймалися на наступний рік до нових (чи старих) хазяїв, укладали нові трудові угоди: «На святого Степана слуга вищий від пана», «На святого Степана кожен собі за пана». На півдні ґазди окроплювали виноградники святою водою, освячували вино в церкві. Цього дня кожному годилося випити хоч келишок, хоч ковточок винця. Пригощали вином навіть худобу, особливо корів, які погано доїлися.

Іменинники сьогодні Степан, Лука, Степанида, Наум і Марта.

Сьогодні 4 і 5 місячні дні. Місяць у Водолії. Позитивний в енергетичному плані день. Варто займатися поточними буденними справами: спокійно і розважливо, нікуди не поспішаючи, але й без ліні. Сьогодні бажано зробити наголос саме на простоті життя, тішачись з милих дрібниць, на яких зазвичай у суєті повсякдення ми не акцентуємо увагу. В їжі собі не відмовляйте, але й не переобтяжуйте шлунок. Приділіть увагу ниркам. На роботі не затримуйтесь, поспішайте додому. Так, і не забудьте показати молодому місяцеві (його вже видно на небі) грошики, щоб прибували! Фінансові та інші важливі документи в найближчі два тижні оформлюються не надто швидко, як того б хотілося, але надійно, законно і на тривалий термін.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році – -29,2, а найтеплішим у 2005 –  +8,9.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...