Сьогодні дно року і святої Анфіси-рукодільниці

630 360 1545303687 461
Поділитися новиною
630 360 1545303687 46121 грудня долаємо Чорнобога і готуємося до свят 

Сьогодні день зимового сонцестояння, що означає початок астрономічної зими, а ще найдовша ніч і найкоротший день року. Поволі день збільшуватиметься, натомість ніч навпаки – скорочуватиметься. У слов’ян в дохристиянську епоху цього дня було свято Карачун (Корочун). Так звався Чорнобог – грізний бог холоду, темряви, смерті. В Ісландії цього дня здавна відзначали язичницьке свято Йоль – одне з найважливіших свят року, теж пов’язане з зимовим сонцестоянням. Вважалося, що в цю пору всі боги сходять на землю, тролі та ельфи розмовляють із людьми, а мерці оживають.

Церква ж цього дня вшановує святу мученицю Анфісу. Вона жила в ІV столітті й була дружиною відомого сановника. Якось жінка почула проповідь єпископа Амвросія Медіоланського й прийняла християнство. Хрестилася Анфіса разом з чоловіком. В ту пору досить поширеною була єресь аріан, які вважали, що Христос лише посередник між тварним світом і Богом, тобто, заперечували єдність Бога-батька та Ісуса Христа. Аріани конфліктували з православними. Дружина градоначальника була переконаною аріанкою й почала вмовляти Анфісу перейти на бік аріан. Але Анфіса відмовилась. Тоді її просто спалили. Її чоловік навпаки, перейшов на бік аріан, зрадивши таким чином і Христа, і власну дружину, та й зрештою себе…

Іменинники сьогодні Анфіса і Вікторія, Кирило і Сергій.

День зимового сонцестояння – ми на самісінькому дні року, а ще сьогодні 14 і 15 місячні дні. Місяць у Близнюках. До підвищеного рівня емоційності незримого негативу додають передсвяткова суєта і завтрашня повня. Легко втягнутися в безплідні суперечки, стати жертвою обману. Бережіть свою емоційно-психічну енергію, не дозволяйте нікому вередувати, підживлюючись таким чином вашими енергетичними запасами. Починати щось нове не варто: тут і кінець року, і повня, та й Сонце, яке знаходячись в останньому градусі Стрільця не спроможне насичити своєю енергією наші проекти чи ініціативи. Врівноваженої п’ятниці!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1927  – – 20,8, а найтеплішим у 1982 –  +9,6.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...