Про що просити Спаса через святого Миколая

630 360 1545130088 715
Поділитися новиною
630 360 1545130088 71519 грудня – роздаємо борги і не плутаємо грішне з праведним 

Входимо у передпокій Різдва – сьогодні святого Миколая, одне з найулюбленіших свят не лише дітлахів, але і дорослих. Святий Миколай – архієпископ давнього лікійського міста Мира (нині – Демре, Туреччина). Народився він на південному узбережжі Малоазійського півострова, був єдиним сином у батьків, які дали обітницю присвятити його Богові.

За життя творив чимало чудес. Нині мощі святого спочивають в італійському місті Бар. Варто зауважити, що здавна святого Миколая пошановували і добре знали не тільки діти, але й усі бідні та знедолені. Він був неодмінним помічником у будь-яких важких справах і скруті. Наші пращури казали: «він другий після Бога заступник на землі», «Попроси Миколу, а він скаже Спасу». Практично в кожній українській оселі була ікона святому Угоднику, а церков і монастирів, присвячених святому Миколаю в Україні була сила-силенна.

Під цю пору зима остаточно лягала на землю. Зібрано збіжжя, зроблено припаси, ухвалено бюджет… Можна було вже не тільки посвяткувати, але і з боргами розрахуватися. Для українців віддати борги до Миколая було святою справою. Тому, хто не встиг або не зміг віддати до цього дня позичку, казали: «Коли ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи». На Миколая зазвичай дарували дітям подарунки, які клали під подушку вночі. На Тернопільщині до свята випікали обрядове печиво – миколайчики. У цей день люди хоч і святкували, але не забували завбачати погоду: «як впаде великий іній, то буде гарним врожай хліба, якщо мороз, то також на добрі хліба й городину». Тому й казали: «Хвали зиму після Миколи!», «Який день на Миколу зимнього, такий і на Миколу літнього» (22 травня).

Іменинники сьогодні всі Миколи, а ще Максими.

12-13-ий місячні дні. Місяць у Тільці. Трохи сумбурний і емоційно напружений період. Щось чіплятиме наше самолюбство, щось непокоїтиме, а щось надихатиме і вселятиме надію. Інформаційні потоки, різноманітні події, зустрічі – час неймовірно ущільнюється. Як казав Будда, «якщо хочеш, щоби тебе не зніс бурхливий потік, стань островом…» Коли ж островом із якихось причин стати не вдасться, то варто хоча б просто залишитися людиною… Прикметно, що сьогодні добре розраховуватися зі старими боргами – як матеріальними, так і нематеріальними, а також зустрічатися з високопосадовцями. Але будьте уважними: не сплутайте когось із них зі святим Миколаєм! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1994 році – 19,6, а найтеплішим у 1989  –  +10,7.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...