Сьогодні Сави Освяченого; кого люблять молодиці

630 360 1545050102 910
Поділитися новиною
630 360 1545050102 91018 грудня – кого нині закучмарить і як навчитися бігти одразу всіма дорогами

Цього дня українці святкували Сави, а кажучи церковною мовою – преподобного Сави Освяченого – видатного християнського святого, засновника в 484 році в суворій Юдейській пустелі Великої Лаври (нині лавра Сави Освяченого), творця Єрусалимського чернечого статуту.

Якщо Варвари вважалося жіночим святом, то Сава позначений чоловічими обрядодіями. Досить оригінально справляли День ангела ті, хто звалися Савами. До них приходили гості, тому господар мусив добряче почастувати друзів. Винуватця садовили на ослін і промовляли: «Як був Сава, то не їв сала, їв паляниці, щоб любили молодиці!», а ще приспівували: «Савка вмер, бо слабий був, жінку бив, бо дурний був. Ой вип’ємо по чарочці, заспіваймо по Савочці». На Сави жінки збиралися в рукодільницькі гурти – вишивали, пряли, бо прийшла пора «і савити, і варварити, і куделю кучмарити». Існували й інші приказки та прислів’я про Саву: «Який Сава, така йому й слава», «По Савці свита, бо на Савку шита», «Сава бідний, а Микола багатий…», «Бідному Савці нема спокою ні на печі, ні на лавці: на печі печуть, на лавці січуть», «Сава – батько зимового Миколи». Сава «вів» за собою одне з найулюбленіших зимових свят – Миколая.

Іменинники сьогодні Сава, Анастасія, Ілля, Геннадій, Сергій.

11 12-ий місячні дні. Важливий тиждень, адже в ніч із 21 на 22 грудня закінчується поточний астрономічний цикл і починається новий. Три дні зимового сонцестояння – 21, 22, 23 грудня в давні часи символізували «смерть і народження бога», тобто Сонця. Наші організми, так само як і вся природа, налаштовані нині на мінімальні регістри, але після сонцевороту, коли додаватиметься день, наші біоритми теж пожвавляться. Юпітер у знакові своєї сили Стрільці додасть активним сміливцям сил задля досягнення амбітних планів; горизонти розширяться. Також настає «золота доба» для пропаганди і агітації. Слабші стануть більш податливими до навіювань більш сильних. До осені 2019 року можна сміливо спробувати бігти «всіма дорогами», щоби потім обрати один головний пріоритетний напрямок діяльності, знайти свою «золоту жилу». На цьому тижні контакти з начальством і старшими партнерами обіцяють бути продуктивними, конструктивними, а подекуди навіть і теплими – свята ж бо!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1946 році: – 20,4, а найтеплішим у 1989 – + 10,0.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...