Сьогодні Андрія-добродія

630 360 1512055939 6935
Поділитися новиною
630 360 1512055939 693513 грудня
Хто такий пан Калитинський та чи ворожили українські дівчата на дзеркалах.   

Церква вшановує нині пам’ять святого апостола Андрія Первозванного, першого проповідника Євангелія на Русі, одного з дванадцяти апостолів та перших учнів Ісуса Христа.

Святий Андрій в народі стійко асоціювався з покровителем молоді, який сприяв коханню та щасливим шлюбам. Інколи це свято називали ще й Калитою, а також великими вечорницями. Калита – це обрядовий корж, що пікся з пшеничного чи житнього борошна. Він був досить твердим, його щедро обмащували медом і обсипали маком. Потім підв’язували до сволока і парубки по черзі мали відкушувати того коржа – без допомоги рук, тримаючи між ногами рогача або кочергу. Тим, кому це вдавалося, пан Калитинський (охоронець Калити) урочисто змащував обличчя сажею. Весь процес супроводжувався жартами і гомеричним сміхом. Крім власне обряду Калити, на Андрія існувала величезна кількість ворожінь (десь до сотні). Звісно, що цим займалися дівчата – вони завжди більш цікаві. У містах теж ворожили. Приміром, в Києві, в Андріївській церкві на вечірній відправі було не проштовхнутися. Потенційними нареченим і нареченою вважалися ті молоді люди, яких натовп притисне одне до одного. До того ж, пустуни таємно пришивали шлейф панянки до пальта кавалера. Коли починали виходити з церкви – починалася потіха. Деякі дівчата підходили до юнаків і запитували їхні імена, аби таким чином дізнатися ім’я майбутнього чоловіка. Буває, натраплять на семінаристів, а ті відповідають, сміючись: «Урван, Казадій, Сосіпатр, Протоген», – тобто, іменами зі святок. Дівчата до інших, а ті: «Перпендикуляр, Коефіцієнт, Синус», – одразу зрозуміло – це вже студенти-математики. На Хрещатику взагалі могли відповісти дуже непристойними іменами. Цікавий факт: у давнину в Україні дівчата ніколи не ворожили на дзеркалах. Цей звичай був занесений до нас із Росії.

Іменинник сьогодні Андрій.

Сьогодні 25-ий місячний день. Спокійний і врівноважений. Крихкий і прозорий як хрумкий грудневий льодок у калюжі. Нервозність, досить помітну наприкінці року, знижуйте дихальними практиками. Зітхніть спокійно й глибоко, сприймаючи життя таким, яким воно є: кому сума, кому тюрма. Місяць у Скорпіоні, тож тіло під цілковитим контролем (майже диктатом) розуму. Друга половина дня – важкий час для рутинної роботи, зате сприятливий, майже натхненний, для прибирання і спорту. Надвечір Марс ділитиметься з Місяцем пристрастю, але добряче поперчить її ревнощами. Не провокуйте когось на роль Отелло. І зверніть увагу на креативність Яго.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1921 році: -24,3; а найтеплішим у 1950 – +10,0.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...