Для кого зросли тарифи на вивезення сміття?

сміття
Поділитися новиною

сміттяНа офіційному сайті Гадяцької міської ради 27 листопада оприлюднили рішення виконавчого комітету від 22 листопада 2018 року про затвердження нових тарифів на вивезення твердих побутових відходів міським комунальним підприємством «Комунсервіс».

В обґрунтуванні, яке прикріплено до затвердженого рішення, сказано, що тарифи на комунальні послуги, які надаються МКП «Комунсервіс», не переглядалися з січня 2015 року. За цей період багато чого змінилося, зросли ціни, підвищилась мінімальна заробітна плата, і підприємство стало відчувати нестачу власних обігових коштів (отриманих від реалізації наданих послуг), що, відповідно, може призвести до виникнення заборгованості по різних видах податків, а також скорочення робочого штату працівників.

Окрім цього, в обґрунтуванні сказано, що зростання цін у країні на всі матеріали та послуги негативно впливає на фінансове становище підприємства і є загрозою для подальшого своєчасного надання якісних послуг.

Отже, виконком, розглянувши відношення директора МКП «Комунсервіс» М. Ємця від 2.11.2018р. № 155 про затвердження тарифів на послуги із захоронення та вивезення твердих побутових відходів, вирішив його погодити і затвердити наступні  тарифи:

№ з/п Група споживачів Тариф на послуги з вивезення ТПВ, грн/1м³ (з ПДВ) Тариф на послуги з захоронення ТПВ, грн/ 1м³ (з ПДВ)
1. Населення 94,70 Безкоштовно
2. КП «Гадяч-житло» 6,00
3. Бюджетні організації 131,35 10,00
4. Інші споживачі 131,35 29,00

Гадячани ж, ознайомившись із цим рішенням на сайті, почали панікувати, до редакції навіть надходило кілька стурбованих дзвінків:

«І що це значить? 94 гривні тепер платити із кожного, хто у будинку чи квартирі мешкає?  Чи не забагато? І як вони розрахували, скільки кожен здає кубів сміття? А ще з кого і в якому вигляді вони ті гроші братимуть?»

Щоб роз’яснити населенню для кого саме підвищили тарифи, ми звернулись до Геннадія Дроботі, заступника міського голови, адже саме на нього покладено контроль за виконанням даного рішення. Він пояснив, що у Гадячі вивезенням сміття та побутових відходів займається два  підприємства. КП «Гадяч-житло» збирає і вивозить від багатоповерхівок, а в усіх інших мікрорайонах міста цим займається МКП «Комунсервіс».

Останнє рішення стосується саме приватного сектору, жителі якого уклали договори на вивезення сміття із МКП «Комунсервіс». Так, із комунальним підприємством співпрацюють жителі вулиці Першотравневої і мікрорайону Підварок. 

«Розглянемо на прикладі Першотравневої. Там депутат уклав договір на вивезення сміття із МКП. У визначений день і час замовляють вантажний автомобіль і попереджають мешканців, щоб вони виносили пакунки із сміттям до дороги. Машина їздить і його збирає.  Потім обраховується об’єм зібраного сміття, множиться на тариф (тепер рахуватимуть новий тариф 94,7 грн/ 1м³, – авт.).

До подорожчання одна машина сміття коштувала приблизно 300 гривень. Цю суму розділяли на кількість дворів, із яких збирали сміття.

За аналогічним принципом збирають сміття і на Підварку».

У той же час, частина населення вперто відмовляється укладати договори із комунальним підприємством на вивезення сміття. Відповідно, ці люди взагалі не платять за вивезення сміття. У міській раді вже замислювались над цим питанням. Геннадій Дроботя каже, що у планах придбати сміттєві баки і встановити їх біля дворів приватного сектору. Тоді вже усім доведеться сплачувати по рахунках.  Проте, це тільки у планах.  

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

 

Окрім МКП «Комунсервіс», жителі приватного сектору можуть укладати договори із КП «Гадяч-житло», як це зробили жителі вулиць Чапаєва, Щорса, Білохи.  Тут розрахований тариф 17,70 грн з однієї особи на місяць не залежно від кількості сміття.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...