Яким буде 3 грудня, чи буде за тиждень хурделиця і про дислокацію планет

630 360 1543584999 951
Поділитися новиною

630 360 1543584999 9513 грудня: народний календар і астровісник

Церква цього дня згадує святителя Прокла, єпископа Константинопольського. Він був учнем святителя Іоанна Златоуста. Після смерті святителя Патріарха Максиміана, святитель Прокл був висвячений у архієпископа Константинопольського і правив Церквою протягом 12 років. У 438 році, завдяки його зусиллям з Коман до Константинополя були перенесені мощі святителя Іоанна Златоуста. Саме за патріаршества Прокла в Православній церкві почали співати Трисвяте: «Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас», – православну молитву, яка входить нині до складу початку відправ і яку знає кожен віруючий.

Цікавою є історія появи цієї молитви. Якось за 20 днів до Великодня, чи то 438, чи то 439 року, в Константинополі стався надзвичайно потужний землетрус. Хресна хода на чолі з Проклом йшла містом, молячись про припинення лиха. Раптом, один хлопчик, котрий брав участь у ході, був піднятий високо в небо вихором. Присутні злякалися, але через декілька хвилин дитина спустилася неушкодженою на землю й повідомила, що на небі чула дивовижно прекрасну пісню, яку співали ангели: «Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний!» Віруючі на чолі з патріархом почали співати цю молитву й собі, додаючи: «помилуй нас!» Невдовзі руйнівні природні явища припинилися. На знак цього дива імператриця Пульхерія та її брат Феодосій Молодший імператорським указом запровадили вживання Трисвятого під час богослужінь, а Халкідонський собор 451 року урочисто закріпив це положення.

На Прокла треба було ганяти нечисть і спостерігати за погодою: якщо напередодні випадав сніг – то 3 грудня буде дощовим. Коли ж сніг падав саме цього дня, а сороки ховалися під стріху, то через тиждень мала бути справжня хурделиця.

З іменинами вітайте Григорія, Георгія, Тетяну, Олексія, Олександра, Арсенія.

26-ий місячний день. Якщо досить просто змалювати нинішню астрологічну картину, то вона виглядатиме наступним чином: Юпітер, Сатурн і Плутон (щоправда, з 2006 року Плутон не вважається планетою) зблизилися до 60 градусів (два знака) і продовжують зближуватися в Стрільці та Козерогу. Неподалік від них розташувалися Нептун і Уран. Найближчим часом абсолютно всі планети Сонячної системи розташовуватимуться в межах однієї половини кола екліптики. Інша ж її половина «порожня». Можна уявити собі натягнутий батут, на одній половині якого, за Сонцем, розташувалися 8 важких кульок, а на іншій – порожній половині – наша Земля. Тобто, дисбаланс вельми очевидний. Гравітаційне і магнітне поле Землі зазнаватимуть суттєвого впливу. Тож не варто очікувати нічого стабільного: ні в економічному, ні в соціальному, ні в політичному житті. І в погоді також. Усюди будуть несподіванки і сюрпризи. Часом приємні, а іноді не вельми.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 – -19,8, а найтеплішим у 1953 – +10,7.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...