Чи начудотворить святий Григорій

ziema sniegs putenis sniegputenis lauki piesniidzis cels ledus decembr 46902779
Поділитися новиною
ziema sniegs putenis sniegputenis lauki piesniidzis cels ledus decembr 4690277930 листопада – що варто робити цієї ночі та що сьогодні в ціні

Останній день осені, завтра – зима! За церковним календарем сьогодні святителя Григорія чудотворця, єпископа Неокесарійського, який жив у ІІІ столітті. Існують свідчення, що Григорій, чиє ім’я перекладається як «той, хто не спить», «пробуджений», був першим християнином, хто мав ім’я Григорій – при народженні його назвали Феодором. Григорій народився в аристократичній родині, здобув блискучу світську освіту, вивчився на юриста.

Але потім захопився філософією, яка, в свою чергу, привела юнака до християнства. Він прагнув присвятити життя Богові, якомога далі віддалившись від суєти миру, але сталося не так як гадалося. Близько 254 року його висвятили в єпископи. Таким чином він став єпископом Неокесарійським. Проповідь Григорія чудотворця була настільки переконливою, що християнство прийняли мало не всі містяни. Якщо на початку його єпископства в місті було лише 17 християн, а всі інші – язичники, то наприкінці – навпаки: всі християни і лише 17 язичників. Нині права рука святого чудотворця Григорія Неокесарійського знаходиться в храмі Гроба Господнього в Єрусалимі, а ліва – у Великому Метеорському монастирі (Греція).

Особливих прикмет на цей день не було. Втім, інколи казали: «Який Григорій – така і зима», або: «Святий Григорій з-під лоба дивиться»; «Святий Григорій Чудотворець чудотворить» тощо. Цього дня, вірніше ночі, бажано було менше спати, натомість проводити більше часу в молитві.

Іменинники сьогодні Григорій і Михайло.

Сьогодні 23-ій місячний день. Емоційно нестабільний і напружений день, сповнений амбіцій, гордощів, боротьби й агресії – як прихованої, так і відвертої. Все те, що накопичилось у душі кожного і в соціумі зокрема, може прориватися назовні. І у вигляді емоцій, і у вигляді вчинків, і у вигляді подій. Місяць, як і вчора, перебуватиме в Діві, тож критичний погляд на речі і здоровий прагматизм намагатиметься протистояти нетерпінню, шалу, авантюризму і спробам «прорватися» до майбутнього всіма мислимими і немислимими способами. Цінуйте сьогодні думку тих, хто вкаже вам на якісь помилки, зробить якесь слушне зауваження, тобто на все те, що йде врозріз із вашою магістральною ідеєю чи «прожектом».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 – -16,3, а найтеплішим у 1917 – +10,3.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...