Cьогодні зимового Пилипа

priroda zima les
Поділитися новиною
 priroda zima les 27 листопада, як у давнину українці заговлялися на піст і «тричі відміряй, а раз утни» 

Сьогодні Церква вшановує пам’ять апостола Пилипа – одного з найближчих учнів Ісуса Христа, а віруючі, християни східного обряду, заговляються на Різдвяний піст, який здавна називали Пилипівкою. Він завжди починається 28 листопада і триває рівно 40 днів, завершуючись 7 січня Різдвом Христовим. Піст цей не такий суворий, як Великий. Утримуватися треба тільки від м’ясних, молочних продуктів, яєць, натомість дозволяється риба й олія.

У давнину, напередодні Пилипівки українці готували смачну обрядову вечерю – борщ, локшину, пиріжки, вареники, смажили м’ясо, зокрема птицю. За звичаєм, до батьків приходили вечеряти дочки з зятями, котрі нещодавно побралися, а також запрошували кумів та одиноких сельчан. Залишки від вечері відносили нужденним. На заговини дівчата й хлопці організовували вечірку-складчину. Тим, хто не встиг заслати сватів і хто їх не дочекався, доводилося продовжити парубкування та дівування. В таких випадках казали: «Пилип не до всіх прилип».

У цей час люди спостерігали за погодою. «Яка ніч у Пилипівку, – казали, – такий день у Петрівку», а «Якщо на Пилипівський піст лежить сніг, то він лежатиме до повені», себто буде холодною і сталою зима. «Іній на Пилипа – буде овес, як липа», «Хто святкує Пилипа, той буде голий, як липа».

Іменинники нині Пилип, Григорій, Дмитро, Олександр, Олексій, Сергій.

Сьогодні 20-ий місячний день. В ці дні головне – сфокусуватися на найважливішому і найнагальнішому. Ретельно все аналізувати і обирати саме ті варіанти, які є найбільш реалістичними, «приземленими». Відкидайте одразу ж усе сумнівне й ілюзорне, аби не розминутися з реальністю і прокласти надійні нові маршрути, – адже йти доведеться довго і це не буде легкий шлях. Зараз закладаються нові космічні цикли – сонячно-юпітерський і меркуріанський, на які суттєво впливає критична фаза циклу Сонце-Марс. Під час ухвалення рішень треба бути дуже обережним, зважувати до останнього всі за і проти.    

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 –  -15,1, а найтеплішим у 1898 – +14,4

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...