Кого візьме в полон Родіон і що готує нам місячна повня в товариських Близнюках

630 360 1542894871 327
Поділитися новиною

630 360 1542894871 32723 листопада: народний календар і астровісник

Кого візьме в полон Родіон і що готує нам місячна повня в товариських Близнюках 

Нинішній день надзвичайно багатий на різноманітні свята. Як кажуть, кожен може обрати на свій смак. Сьогодні і Black Friday – так звана Чорна п’ятниця – день неймовірних знижок і розпродажів, але сьогодні також і Всесвітній день відмови від покупок, який був заснований у Канаді в 1992 році на противагу Чорній п’ятниці. В Японії сьогодні День подяки праці. Цього дня японці висловлюють одне одному подяку за ту працю, яку кожен вкладає у розвиток цілого суспільства. А ще сьогодні Міжнародний день акварелі. Свято було засноване в 1991 році відомим мексиканським художником Альфредо Гуаті Роха. Техніку акварелі, так само як і папір, вигадали китайці в ІІ столітті н.е. В Європі даний вид живопису розвинувся доволі пізно, приблизно в ХVІІ столітті. Чудові акварелі створив Михайло Врубель. Саме в цій техніці виконані його ескізи до стінописів у Володимирському соборі – «Янгол зі свічкою», два варіанти «Воскресіння Господнього», чотири варіанти «Надгробного плачу». Але перевести ескізи у фрески художникові, на жаль, не вдалося. Писав акварелі й Тарас Григорович Шевченко. 94 його акварелі зберігаються нині в Державному музеї Т.Г.Шевченка в Києві.

А за церковним календарем сьогодні апостолів від 70-ти Ераста, Олімпа, Родіона, Сосіпатра, Куарта і Тертія. «Прийде Родіон – візьме козака в полон», – казали колись старі люди. Якщо іній лежить на деревах від самого ранку, то путнього санного шляху не варто очікувати до самого Введення (4 грудня).

День ангела нині у Бориса, Миколи, Анни, Ольги, Георгія. 

Повня! 16 і 17-ий місячні дні. Місяць увійде в знак Близнюків і розташується якраз навпроти Сонця. Нічого зловісного у цій листопадовій повні не буде. Нас тягтиме до надмірного спілкування; щоправда, це, в свою чергу, може закінчитись істериками, з’ясуванням стосунків і навіть чималими конфліктами. Комусь неодмінно захочеться зробити «з мухи слона». Важко буде всидіти на місці й займатися рутинною працею. Як завжди під час повні чи нового місяця зростає кількість травматичних ДТП, тож будьте обережними і уважними!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1927 –  -18,3, а найтеплішим у 1923 – +15,3.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...