Сьогодні перше листопада за старим стилем

1028789332
Поділитися новиною
102878933214 листопада – кого закують Кузьма з Дем’яном і як оминути ману

За старим стилем сьогодні перше листопада – перший день останнього місяця осені. Церква нині вшановує пам’ять безсрібників і чудотворців Кузьми і Дем’яна. Ці святі були лікарями й уславилися тим, що лікували не тільки людей, але й худобу, тварин. У їхньому житії йдеться про те, що вони отримали від Бога дар зцілення і лікували не заради грошей, золота і срібла, а заради Бога, за що власне їх і прозвали безсрібниками.

Українці вважали цих святих захисниками людей і тварин від укусів змій та інших гадів, а також їм молилися про «прозріння розуму у навчанні грамоті». Прикметно, що у Візантії Кузьма і Дем’ян теж вважалися помічниками в книжному навчанні. Вже згодом цим святим приписували покровительство ремесел, зокрема ковальства, яке навчило селян землеробству. Яким чином лікарі стали покровителями ремісників, сказати важко. А ще  сьогодні день зустрічі зими – так звані «курячі іменини».

Наші пращури казали: «Кузьма з Дем’яном ковалі: закують дороги й річки – до весни не розкувати». У давнину на Кузьму-Дем’яна справляли «осінніх дідів» – вшановували покійників. «Якщо розвезе дорогу – не жди морозів до початку грудня»; «Якщо на Кузьму і Дем’яна лист залишається на дереві, та наступного року буде о цій порі мороз».

Іменинники нині Кузьма і Дем’ян, Сергій, Олександр, Дмитро, Єлизавета, Петро, Юлія, Іван.

8-ий місячний день. Упродовж тижня повільний стаціонарний Меркурій поблизу свого розвороту буде знаходитись у напруженому аспекті з Нептуном – планетою чар, таємничості, ілюзій, омани, загадковості та всіляких містифікацій. Тому впродовж тижня, особливо в другій його половині, цілком можливі плутанина, помилки, що впливатиме і на розвиток справ, і на наші емоції. У будь-яких складних і неоднозначних ситуаціях потрібно буде орієнтуватися передовсім на приховані та неочевидні течії, бачити підводне каміння. Сьогодні й завтра сила в колективізмі, громадській і дружній підтримці. Корисно проясняти «туманні» невизначені ситуації, розвіювати свої й чужі сумніви. А от поплакатися сьогодні не вийде: заповітної «жилетки» не знайти – кожен буде одягнутий у лати середньовічного лицаря…

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 –  -14,1, а найтеплішим у 2010 – +21,7.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...