Посади СВОЄ дерево

саджає дерева 1 копия
Поділитися новиною

саджає дерева 1 копияУ народі кажуть, що кожен повинен збудувати будинок, виростити дитину та посадити дерево. Згідно з народним повір’ям, дерево – це символ здоров’я, родючості та достатку.

Багато хто з нас вважає, що дерева у парку та по місту ростуть ніби самі по собі, так, до речі, думала і я, поки не познайомилася із Миколою Мисюрою. Із вигляду простий чоловік, ще й не надто балакучий. Але мені таки вдалося його розговорити, і він розповів про своє захоплення.

Садити дерева – ось справа, якою живе Микола Васильович вже понад три десятиліття. Кожного дня він проходить вулицями нашого міста та оглядає дерева, але робить це по-особливому, бо він їх САМ посадив.

Ми проходимо повз каштанову алею, що прикрашає узбіччя парку від старого будинку культури, поспішаємо кожен по своїх справах, йдучи по Полтавській та Гетьманській, де зараз уже по осінньому яскравіють алеї кленків. Берізки, що ростуть у центрі, на  Великому кругу і під якими у спекотні літні дні можна сховатися, пишні ялинки, що прикрашають подвір’я школи-інтернату і залишаються в пам’яті та на світлинах випускників близько двох десятиліть, – усе це посаджено і виплекано руками і душею героя нашої розповіді . А пам’ятаєте, край дороги по Гетьманській, навпроти магазину «Діамант», красується та шелестить листочками велика та розлога верба. Її також посадив він. І це не всі перелічені місця.

«Головним для мене є те, що дивися на дерево, яке прижилося, і відчуваєш радість. За життя посадив їх вже понад тисячу, більшість ростуть і досі. Наприклад, алея каштанів у парку, дуже за неї переживав,  майже щодня ходив поливати. Воду набирав у родички, яка жила неподалік. Усе життя працюю в Гадяцькому лісгоспі. Зараз доглядаю за ділянкою із саджанцями, згодом їх висаджу. Щороку наш лісгосп залучає школярів, яким я із задоволенням розповідаю про життя дерев, щоб діти змалечку знали, що дерево треба не тільки посадити, а й виростити. Радує те, що після такої спільної роботи у дитини не підіймається рука понівечити чи зламати деревце».

Любов Шкрьоба

Підпис під фото «Зараз осінь, листя опадає, і дерева не такі гарні, як навесні, – говорить Микола Васильович, – та це гарна пора для саджання дерев. Тому посадіть і ви своє дерево».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...