«Справа сильних – захистити слабких!»

42864399 312020856267839 2932101472067780608 n
Поділитися новиною

42864399 312020856267839 2932101472067780608 nСаме під таким гаслом минулої суботи у центральному парку міста відбувся Всеукраїнський марш за права тварин. Дійсно, ця проблема у Гадячі є досить гострою. Чи не щодня у соцмережах можна наткнутися на оголошення про викинуте на вулицю хворе кошеня чи залишеного старого собаку. До того ж, невирішеною залишається ситуація із безпритульними тваринами, яких від сезону до сезону стає все більше.

Як бути з безпритульними та бродячими тваринами у Гадячі – не можуть вирішити вже довгий час. Справа із виловом тварин виявилась одноразовою акцією. До того ж, тепер більше року між міською владою і власником карантинного майданчика існує дилема: не можуть порозумітися хто власник виловлених собак і за чий кошт їх утримувати. У той же час, кількість безпритульних тварин у місті збільшується у геометричній прогресії.

Щоб зрозуміти, наскільки ця проблема болюча для гадячан, ми влаштували опитування на нашій офіційній сторінці у соцмережі. Чесно кажучи, такої кількості коментарів та відгуків ми навіть не очікували – в опитуванні взяли участь більше 100 чоловік.  Більшість обурена тим фактом, що містом бродить така кількість тварин. До того ж, люди не розуміють, чому влада постійно залишає це питання поза увагою.

Представник ГО «Врятуйте наші душі» Наталія Дорогань опублікувала у коментарях до нашого опитування лист-відповідь міської ради на її прохання щодо вжиття заходів по реалізації Програми регулювання чисельності безпритульних тварин у Гадячі. В.о. міського голови (станом на 8.06.2018 року це був Г. Дроботя) повідомив, що рішенням 33-ої сесії міськради передбачено витрати по стерилізації безпритульних тварин у сумі 20 тисяч гривень, а також на початку року при формуванні бюджету – на послуги по вилову безпритульних тварин в сумі 21 тис. грн.  МКП «Комунсервіс» займається пошуком виконавця цих робіт. Тобто, як завжди, проблема у тому, що роботи немає кому виконати. Бо хоч у штаті комунального підприємства є посада відловлювач тварин, кандидатів на неї досі не знайшлося. 

бродячі

Що робити у такому випадку – не знають і гадячани. У коментарях до опитування досить різні варіанти – від гуманної стерилізації до безжального відстрілу. Щоб не бути голослівними, публікуємо кілька коментарів, які залишили нам наші читачі.

Оксана Рыбалка: «Біля автопарку від п’яти до десятка собак. Обійти ніяк. Воджу дитину в школу, бо боїться, але й самій страшно, бо період злучки, не зрозуміло що від них чекати. До речі, автопарк – це постійне збіговисько собак! Минулої зими ледь відбилася!»

Юлія Горобець: «Виють і гавкають, тому що голодні, з настанням холодів звірі потребують більше калорій для обігріву та прожиття. Ніхто з вас не пробував просто інколи нагодувати цих «страховиськ» замість того, щоб «кидати в них камінням»?!»

 Kvasha Vladyslav: «Жорстоко до болю в серці, але треба раз відстріляти. Потім будемо дискутувати, бо людське життя важливіше…»

Инна Московец: «Так, на жаль, нашій громаді і на людей наплювати, я вже мовчу про тварин. Але ж серце кров’ю обливається, вони ж їх вистрілювати почнуть. Я працюю в магазині біля ЦРЛ і кожного дня годую цю «агресивну» зграю собак. Чомусь до мене вони вибігають, виляючи хвостиками. Це жах, я навіть уявить не можу, що їм хтось зробить боляче. Що ж за місто у на таке?»

Микола Макаренко: «Відловлювати, відстрілювати, будь-як, але прибрати бродячих собак з вулиць, а також з критого ринку!»

Алексей Рыбалка: «Никто не контролирует «собачьи свадьбы», вот они и гуляют в больших количествах по городу.  Охотники рассказывали, что бездомные одичавшие собаки могут собираться в стаи до 50 особей. И горе тому, кого они встретят в поле, в лесу… Бывали случаи, бомжей разрывали на еду себе. А дети для них – это вообще пустяк. В общем, это проблема серьёзная. Три собаки – это уже стая и повод решать эту проблему».

Александра Тихонова: «Гуляючи з коляскою, зграя собак оточила біля квіткового магазину на Кругу. Я попросила допомоги в чоловіка, який проходив повз, але у відповідь лише: «Та я і сам їх боюся!» Зверталася до міської ради з даного питання, сказали, що вилов відбувається постійно.  Але як він відбувається,  якщо собак безпритульних дуже багато!?»

Леся Паладич: «В тому то й річ, що саме БЕЗПРИТУЛЬНИХ небагато, а більше тих, у кого господарі є. A чому ті господарі не слідкують за собаками – це вже питання. I питання це потрібно вирішувати аж ніяк не вбивством тварин!»

За оцінками експертів, наша країна – у списку світових лідерів за кількістю безпритульних собак. Сподіваємось, проблему почнуть вирішувати до того, як країна посяде почесне перше місце.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...