У ГАДЯЧІ ВПЕРШЕ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ СУЧАСНИХ МОЛОДИХ ТЕАТРІВ (ФОТО)

DSC 0193 768x513
Поділитися новиною

DSC 0193 768x513Протягом двох днів, 29 і 30 вересня, у Гадячі на Полтавщині вперше триває Фестиваль сучасних молодих театрів. Культурний стартап відбувається в рамках проекту «Малі міста – великі враження», ініційованим Міністерством культури України.

У 2017 році Міністерство культури України оголосило прийом заявок на участь у проекті «Малі міста – великі враження», який сприятиме розвитку територій, туризму і культури у регіонах. Цього року оголосили переможців конкурсу. Поруч з фестивалями у Тульчині, Славутичі, Тростянці, Вилковому, Шарівці, Чугуєві, Острозі опинився і Гадяч.

«Я хочу привітати з перемогою у проекті «Малі міста – великі враження»,  ініційованим Міністерством культури України минулого року і підтримане урядом. Дуже приємно, що фестиваль молодих сучасних театрів відібрали шляхом відкритого конкурсу експертною радою для впровадження пілотних культурних стартапів, пов’язаних культурною спадщиною. Ви знаєте, що цей рік оголосили роком культурної спадщини в Україні. Цей проект уряд підтримав і на наступний рік, тому долучайтесь», – зазначила старший науковий співробітник науково-дослідного відділу інноваційних технологій та популяризації культури Українського центру культурних досліджень Інна Александрова.

У першому фестивалі беруть участь 12 сучасних театрів з Полтавщини, Гадяччини та Сумщини. У програмі заплановані не лише покази вистав, а й проведення майстер-класів, семінарів, молодіжного квесту та флеш-мобу, інсталяції літературних героїв. Через дощову погоду у суботу все дійство перенесли у кіноконцертний зал «Дружба», але пообіцяли, що в неділю все відбуватиметься на центральній площі міста. Адже це є одним із задумів фестивалю.

«Приємно, що саме в Гадячі розпочався Фестиваль сучасних молодих театрів. Гадяч це місто з ім’ям, яке є колискою роду Драгоманових, є батьківщиною Олени Пчілки, матері Лесі Українки. Також у цьому місті у 1861 році була заснована перша громадська бібліотека, на базі якої Олена Пчілка пізніше започаткувала дитячий театр. До фестивалю готуватись було нелегко. Тому що задум носив нову форму – фестивалю-променад. І він має відбуватись не на одній сцені», – запевнила заступник директора Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Ірина Удовіченко.

Член правління ГО «Гадяч дружній» Поліна Вєтрова, яка є ідейним натхненником фестивалю, говорить, що ідея заходу полягає в тому, щоб мистецтво демонстрували усім жителям на відкритому просторі.

«Театр, це, звісно, Олена Пчілка, дитячий театр. У нашому місті є коледж культури і мистецтв. А це велика база, щоб розвивати цю тематику у Гадячі.  Фестиваль має бути просто неба і відкритим для всіх. Бо дуже часто жителі не доходять до закритих приміщень, здається, що там незручно чи є інші причини. А коли в місті все відбувається, це доступно кожному. Метою було зробити не просто культурний захід, а ще й навчальний, щоб відбувався обмін досвідом. Тільки так можна навчатись і рухатись вперед»

Учасниками фестивалю стали як професійні театри, такі як Полтавський облмуздрамтеатр імені М.В.Гоголя і Сумський обласний академічний театр драми та музичної комедії  імені М.С.Щепкіна, так і аматорські. Серед них  -молодіжні театри «Факультет – Ф» (постановка «За мить щастя» та «Був той світ, де все ставало відкриттям» за романом Олеся Гончара «Твоя Зоря») та «Фабула» (вистава «Графиня Годзинська» Жюля Дюфура) Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка.

«Література для філолога це вираження чуття слова. Професійна майстерність вчителя шліфується через театр, спілкування. Діалоги ми не виписуємо, а прозові твори показуємо хореографією. Ми поетичний фестиваль робимо, тому працюємо з деталями, символами. Певний час ми працювали з режисером Галиною Чернявською, зараз ми самі. Але хочеться працювати з професіоналами. Режисер полтавського театру Владислав Шевченко після того, як ми в гончарівські дні поставили «За мить щастя» сказав: «Ви можете працювати самостійно як режисер». Але те, що він відмітив наші цікаві задумки, засоби реалізації, нас окрилило і тому ми тут», – розповіла керівник театр «Факультет – Ф» Ганна Радько.

«На сцені можна буде побачити наших випускників, які гратимуть у виставах. Тішить, що спектр вистав, їх естетичні погляди і переконання на драматургію, театр достатньо широко представлені – тут і психологічний, і музично-драматичний театр, і театр тіней, спробуємо показати елементи історичної реконструкції», – наголосив директор Гадяцького коледжу культури і мистецтв імені І.П. Котляревського Анатолій Насменчук.

Організатори зазначили, що наступний Фестиваль молодих сучасних театрів проводитимуть у травні наступного року.

НОВИНИ ПОЛТАВЩИНИ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...