Кого привела з собою свята Феодора, чи варто сьогодні байдикувати і готуємося до вогняної повні

630 360 1537530960 9635
Поділитися новиною

630 360 1537530960 963524 вересня: народний календар і астровісник

Сьогодні преподобної Феодори Александрійської та святого Євфросина Палестинського. Останній жив у ІХ столітті й був кухарем. Бідний сирота непоказної зовнішності з дитинства поневірявся по різних монастирях. В одній із обителей він отримав послух готувати для братії їжу. Але ченцям не сподобався ні сам Євфросин, ні їжа, яку він готував.

Вони плювалися від приготовленого харчу, а інколи лупцювали й самого кухаря. Євфросин добряче потерпав і від словесних образ і від «братських» потиличників і тумаків. Але мав дуже сумирну вдачу й ніколи ні на кого за те не ображався. Якось одному ієрею того монастиря наснився сон про рай – начебто він потрапив у зону вічного блаженства. Яке ж було його здивування, коли серед сонму святих він побачив і Євфросина! Ієрей шанобливо побесідував з кухарем, а той на прощання дав йому декілька райських яблук. Коли священик прокинувся, перше що він побачив – були ті самі райські яблука! Плоди світилися й неймовірно пахли. Ієрей розчулився, зібрав усіх ченців і розповів про побачене і відчуте. Таким чином Євфросин був реабілітований в очах братії. А от чи навчився він після цього смачно готувати – житіє мовчить.

На Феодори втретє зустрічали осінь. «Всякому літу приходить кінець», – з сумом констатували наші пращури, а ще додавали: «Феодора прийшла – дощі привела».  Починалася середньоосіння негода: затяжні холодні дощі, важкі тумани, сльота. Якщо на Феодори була погожа погода – селяни поспішали докопати коренеплоди: моркву і буряк – одні з головних інгредієнтів українського борщу.

З іменинами вітайте Сергія, Германа, Миколу, Віктора, Дмитра.

Сьогодні 15 і 16 місячні дні. Хто сказав, що понеділок – важкий день? Невідомо. Але завтра – місячна повня і це теж треба мати на увазі. В жодному разі не можна збавляти раніше заданий ритм і темп задля логічного завершення початого. Не можна гніватись, заздрити, пліткувати, піддаватися спокусам, а також приймати подарунки. Треба бути обачним в усьому, починаючи від думок і закінчуючи діями. Досить неоднозначний період, коли діє принцип: «що посіяв, те й пожав», тобто, «посіяне» в першу половину місячного циклу, сьогодні-завтра «зійде». На побутовому рівні можуть виникати неочікувані перешкоди, зростає небезпека травм.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1916, –  0,1, а найтеплішим у 1924 – +28, 7.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...