Обіцяних бебі-боксів поки немає

baby box
Поділитися новиною

baby boxІз початку вересня стартувала ініціатива Кабміну дарувати новонародженим подарунки, так звані «бебі-бокси». Це така коробка, де є найнеобхідніші речі для малюка на перший час. Гігієнічні засоби, підгузки і одяг… Уперше бебі-бокси з речами для немовлят з’явилися у Фінляндії ще в 1930-х роках. Набори 1930-1940-х років містили відрізи тканини, тому що тодішні матері часто самі шили дитячий одяг. Із часом склад наборів змінився. Аналогічні компанії з коробками зараз існують в Британії, Канаді, США і багатьох інших країнах.

Ми вирішили дізнатися про те, чи почали гадяцькі породіллі отримувати «бебі-бокси».  

Як виявилось, чиновники досі не почали закупівлі, відповідно, у пологових про «пакунки малюка» тільки чули.

Головний лікар Гадяцької ЦРЛ Олександр Басараб у телефонному режимі розповів, що станом на 3 вересня лікарня не отримала жодного пакунку. Каже, що закупівлею цих боксів займатиметься управління соціального захисту населення, лікарня їх лише роздаватиме.   

В управлінні соцзахисту населення Гадяцької РДА повідомили, що з 1 вересня для забезпечення видачі «пакунку малюка» в пологових будинках організовано прийом заяв у кожної жінки, яка народила дитину і виписується з пологового будинку.

До речі, Гадяцький район не єдиний в області залишився без обіцяних вересневих подарунків для породіль. Департамент соціального захисту населення Полтавської ОДА проінформував про те, що прибуття пакунків очікується 14-15 вересня. Нібито зараз тільки збирають заявки із районів та формують списки.

У той же час чиновники заспокоюють тих, хто народив малюка у вересні, поки «бебі-боксів» ще не було: усі обов’язково отримають пакунок пізніше, через місцеві управління соцзахисту. До того ж, за «подарунком» не потрібно буде звертатись до пологового – його доставлять за місцем проживання.

За підрахунками департаменту, у вересні на Полтавщині народиться 1190 малюків. Якщо народиться і більше запланованого – «Пакунок малюка» отримають всі породіллі.

Оксана Кириченко

Надання допомоги «Пакунок малюка», її доставка до пологових будинків здійснюється згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Кабміном та Управлінням ООН з обслуговування проектів і Дитячим фондом ООН у сфері соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства. Програма має на меті підвищити рівень народжуваності в Україні через заохочення у вигляді матеріальної підтримки.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...