Об’єднання Гадяча із Біленченківською

сесія мр копия
Поділитися новиною

сесія мр копияТридцять сьома позачергова сесія міської ради сьомого скликання, відбулася 29 серпня. У ній взяли участь 15 депутатів із 26 обраних.

Розглядали одне питання «Про схвалення проекту рішення про добровільне приєднання Біленченківської сільської ради до територіальної громади міста обласного значення Гадяч».

Ми нагадуємо, що раніше на 33 сесії міської ради 7, яка відбулася 16 травня ц р., вперше було винесене питання приєднання громад Біленченківської та Вельбівської сільських рад до Гадяча. Автоматично громада, яка приєдналася до місцевої громади, буде називатися міська об’єднана територіальна громада. Сільські голови стають старостами та заступниками голови міського ОТГ і є членами виконавчого комітету ОТГ, отримують ПДФО 60%, податки у повній мірі. Головою міської ОТГ залишається міський голова до проведення чергових виборів, тобто до 2020 року. Склад міської ради залишається без змін. Першим кроком є спілкування із сільськими головами та проведення громадських слухань у кожній сільській раді. Другим кроком є прийняття рішення більшістю голосів. І третім головним кроком є загальне зібрання та вирішення шляхів фінансування.

Минуло три місяці, за цей період було проведено відповідну роботу, позитивний результат отримали тільки від Біленченківської громади.

Як пояснив міський голова, для того, щоб рішення про приєднання було чинним, необхідно, провести ще декілька процедур, а саме Полтавська ОДА повинна перевірити всі висновки, рішення та посилання відповідно законів і Конституції України. Висновок затвердження пакету документів планують розглянути до 10 вересня, щоб на сесії, яка відбудеться 13 вересня можна буде прийняти остаточне рішення про створення міської Гадяцької об’єднаної територіальної громади, до речі найбільшої у Полтавській області і першої громади, яка пішла на виконання закону України «Про добровільне приєднання до місць обласного значення в Полтавській області», також наймолодше місто обласного значення, яке скористалося цим законом без проведення дочасних та позачергових виборів депутатів. Вибори старост не планують проводити, Біленченківський сільський голова автоматично стає старостою і членом виконкому. На виборах запланованих на 2020 рік, коли будуть вибирати голову громади і старосту, у випадку нашої громади буде один старостинський округ. Депутати міської ради у подальшому стають депутатами об’єднаної міської територіальної громади, будуть впливати на всю територіальну громаду, в яку входить 10 громад сільських (майже 1тис 200 осіб) і міської громади (23 тис.800 осіб) . Додатково до міської території додається майже 5,4 тис. м2 селищної площі.

У підсумку проект рішення про добровільне приєднання до територіальної громади міста обласного значення депутати підтримали шляхом одностайного голосування.

Любов Шкрьоба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...