Успіння Пресвятої Богородиці, або Перша Пречиста.

aa1665de451742b969a70d6f9485e1c7
Поділитися новиною
aa1665de451742b969a70d6f9485e1c728 серпня. Сьогодні Богородична Пасха; чи стало в полі вже чисто, та вирушаймо на розглядини.

Сьогодні Успіння Пресвятої Богородиці, або Перша Пречиста. Успіння – одне з найдавніших, найвеличніших християнських свят і присвячене Богородиці – Матері Ісуса Христа. Цей день ще називають Богородичною Пасхою, або «літнім Великоднем». В церковній ієрархії свят воно є другим за значущістю після Великодня.

Церква називає смерть Богородиці сном, успінням, тому що Вона першою серед людей стала безсмертною і душею, і тілом. Для українців Богородиця здавна була першою Заступницею і Помічницею. До Неї зверталися зі своїми скорботами і жінки, і ченці, і козаки. Варто нагадати, що найбільші православні святині України –  Київська і Почаївська лаври присвячені Успінню Богородиці.

З Успіння літо повертає на осінь; починається «молоде» бабине літо, що триває до 11 вересня. Якщо о цій порі буде гарна погода, то «старе» бабине літо (починається 11 – 12 вересня) буде непогідним. Це пора, коли повністю закінчували жнивувати й готувалися зустрічати осінь. «Прийшла Пречиста – стало в полі чисто», – казали наші пращури. Для тих, хто до цього часу не встиг зібрати хліб, влаштовували колективну братчину. З першої Пречистої починали сіяти в усіх зонах України. Господарі, розім’явши колоски з обжинкових вінків і «спасових борід» – залишених у кінці ниви обрядових стебел, – перед засівом казали: «Роди, Боже, і благослови!» А ще відсьогодні вже можна було розпочинати розглядини. Вважалося доброю ознакою, коли до дівчини приходили свати саме між першою і другою Пречистими. Весілля ж у давнину справляли лише після Покрови – 14 жовтня.

Іменинники нині Марія, Софія.

Сьогодні 17-ий місячний день. Місяць перебуватиме спочатку в Рибах, а потім, о 16:36 за Грінвичем, пересікши екватор, перейде з південної півкулі в північну й опиниться в знаку Овна. Допоки Місяць у Рибах – ми більш заглиблені в себе, більш уразливою є наша психіка і ми більш піддаємося всіляким впливам, навіюванням ззовні. Період переходу природного супутника Землі в інший знак, зокрема в знак Овна, завжди позначений певною емоційною турбулентністю, тож не забуваймо про це. Звісно, інколи пару емоційного окропу варто випускати, але будьмо милосердні до оточуючих! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1984 – 5,5, а найтеплішим у 1943 –  35,1.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...