З 25 серпня ловити раків заборонено

раки
Поділитися новиною
ракиЦе пов’язано з періодом їх другої линьки. У Полтавському рибоохоронному патрулі розповіли, яке покарання чекає на порушників.
Протягом цього періоду раки скидають свій старий панцирний покрив. Поки новий покрив не затвердіє, раки можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів. Адже тоді вони стають малорухливими.

– В українських правилах любительського і промислового рибальства окремим пунктом йде заборона на лов раків. Крім весняної заборони, в деяких областях лов раків заборонено також і в літньо-осінній період, а нещодавно з`явилась і зимова заборона, – розповіла очільниця Полтавського рибоохоронного патруля Оксана Кулинич.
Нереститься рак навесні, але сам процес появи потомства і зміцнення панцира розтягнутий у часі до початку літа. Оскільки все залежить від температури води.
Тому встановлені терміни заборони на лов (добування) раків, у зв’язку з їх линькою:
у період виношування ікри та першої линьки – з 1 квітня по 30 червня;
у період другої линьки – з 25 серпня по 30 вересня.
За вилов раків протягом заборони передбачена адміністративна відповідальність за ч.3 ст.85 КУпАП, що становить 170 грн, і за ч.4 ст.85 КУпАП – штраф від 34 до 680 грн із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих живих ресурсів.
Також, залежно від ступеня завданих збитків, передбачена кримінальна відповідальність за ст.249 ККУ – незаконне зайняття рибним або іншим водним добувним промислом. Ця стаття передбачає накладення штрафу у розмірі від 1700 до 6800 грн або обмеження волі на строк до трьох років із конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.
Крім штрафу за незаконний вилов, правопорушнику нараховується такса для обчислення розміру відшкодування шкоди за кожного виловленого рака у розмірі 25,5 грн.
У разі виявлення порушення ви можете повідомити про це. Телефонуйте на «гарячу лінію» патруля Полтавщини: 050-747-25-79, ‎096-907-50-08.
Полтавський рибоохоронний патруль
 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...