Суддя Гадяцького районного суду склала іспити на відповідність займаній посаді

themis
Поділитися новиною

themis68 суддів судів Полтавської області успішно склали іспити у межах процедури кваліфікаційного оцінювання. Це трохи більше третини від усіх призначених до оцінювання суддів, починаючи з жовтня 2017 року. Такі дані оприлюднила Вища кваліфікаційна комісія суддів України станом на 27 липня 2018 року.

Під час оцінювання у суддів перевіряли особисті морально-психологічні якості і загальні здібності. Кожну роботу перевіряло про троє членів комісії, кожен яких виставляв бали за деперсоніфіковані роботи. Далі оцінки складалися і вираховувалося їхнє середнє арифтемичне значення.

Згідно з порядком та методологією кваліфікаційного оцінювання, максимальна кількість балів, яку могли набрати судді під час іспиту — 210 (90 за тестування та 120 за практичне завдання).

Іспит складала Юлія Борисівна Прокоп’єва, суддя Гадяцького районного суду. Отримала загальний бал іспиту – 156,625

Мінімальний бал для успішного складання іспиту становить 105.

Судді, які набрали під час іспиту менше 105 балів визнаються такими, що не відповідають займаній посаді. Ті ж хто, іспит склав, допускаються до наступного етапу — співбесіди із членами ВККСУ. Ця частина оцінювання буде транслюватися наживо. Поки дати співбесід із 68 полтавськими суддями не призначені.

За даними poltava.to, станом на січень цього року у Полтавській області працювало 206 суддів. На сьогодні ВККСУ призначила проведення кваліфікаційного оцінювання щодо 186 з них. На майбутній місяць визначені точні дати іспитів 43 суддів Полтавської області. Гадяцьких ц уьому списку немає.

Як повідомила Вища кваліфікаційна комісія суддів, черговість призначення оцінювання вони визначали за такими критеріями:

* судді, п’ятирічний строк повноважень яких закінчився з урахуванням тривалості закінчення такого терміну, а також беручи до уваги критичні ситуації зі здійсненням правосуддя (неможливість здійснення правосуддя, надмірний рівень навантаження);

* судді у віці 60 і більше років, які виявили намір проходити оцінювання;

* судді апеляційних судів, які виявили намір проходити оцінювання.

Як розповідав Станіслав Киричок, суддя-спікер Гадяцького районного суду в одному із інтерв’ю тижневику у «новий» суд переведуть лише тих, хто підтвердить свою здатність здійснювати діяльність, тобто пройде переатестацію. Весь сенс реформи зводиться до того, що судді повинні пройти нові процедури: підтвердити рівень знань, моральні якості, пройти психологічні тести. Ті, хто пройде переатестацію, тобто кваліфікаційне оцінювання, будуть працювати. Скільки  це займе часу – невідомо. Адже всього в Україні більше 5 тис. суддів. Оцінювання заплановане на 2018 рік, але не для всіх. Із Гадяцького суду до списку переатестації на поточний рік включено 2 суддів, у яких скоро закінчується 5-річний строк повноважень.  Їх ставлять у першу чергу, щоб вони могли працювати далі. Усіх інших, у тому числі й голову суду, поки у ці списки не включено.

Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...