Шкільна форма, ранець, канцелярія – на скільки розраховувати?

зібрати до школи2
Поділитися новиною

зібрати до школи2Цього року все необхідне для першокласника, починаючи від одягу і завершуючи канцелярськими дрібничками, значно подорожчало і мабуть влетить у добрячу копієчку батькам. Так, ми підрахували,  скільки коштує  задоволення, промоніторивши ціни у магазинах нашого міста. Вони різняться, залежно від якості та країни виробника, тому ми обирали середню вартість. Мінімальна сума, на яку можуть розраховувати мами і тата на старті навчання, – від 3 тисяч гривень.

Одяг

Залежно від якості та матеріалу, ціна на костюми для хлопчиків (брюки, піджак, жилет) варіюється від 700 до 1200 грн, комплекти для дівчаток (спідничка, піджак, жилетка) дещо дорожчі – від 800 до 1700 грн. Більш дешевим варіантом для дівчаток може стати сарафан від 200 до 600 грн. Блузки і сорочки коштують від 180 до 400 грн, зазвичай їх потрібно мінімум дві, тому суму подвоюємо.

Також спортивний костюм від 300 до 500 грн, спортивне взуття від 220 (тут все залежить від якості і виробника).

Взуття: туфлі від 300-500 грн. А ще шкарпетки, гольфи від 15 грн за пару, колготки від 70 грн, краватка від 65 грн, метелик від 35 грн, прикраси для волосся (пара бантів) від 20 грн.

Багато хто зі школярів замість святкової блузки чи сорочки обирає вишиванку. Придбати її, правда з машинною вишивкою, можна за 250-350 гривень. Ручна робота коштує набагато дорожче.

А ще враховуйте, що потрібно буде придбати спідню білизну та верхній одяг.

Ранець

Обирати його потрібно особливо уважно: він повинен мати жорстку ортопедичну спинку, широкі зручні лямки, важити не більше 750 грамів і мати висоту до 36 см. Враховуючи такі жорсткі критерії, виробники й продавці часто завищують вартість якісних ранців. За хороший доведеться заплатити від 600 до 2000 грн. Можна знайти ранець і за 400 грн, але скільки він прослужить – не відомо.

Канцелярське приладдя

Для першачків найважливіше шкільне приладдя – зошити-прописи. Кожна школа і навіть кожен вчитель може працювати з різним методичним матеріалом, тому друковані робочі зошити найчастіше закуповують усім класом. Вартість мінімального набору може відрізнятися в залежності від школи та вимог учителів щодо кількості зошитів.

Окрім того, варто подбати й про інше наповнення:

Ручка – 5 грн, простий олівець – 3 грн, гумка – 5 грн, лінійка – 8 грн (першачки їх постійно гублять, тому краще одразу подбати про запасні);

пенал м’який, не металевий – від 15 грн;

папка для зошитів – від 20 грн;

зошити на 12 сторінок, по 5 штук в клітинку й косу лінію – від 3 грн,

обгортки для зошитів – 8 грн;

обгортки для підручників – 10 грн;

фарби акварельні – від 20 грн, пензлики – 6 грн,

альбом для малювання – від 5 грн,

кольорові олівці – від 10 грн;

папка для трудового навчання – від 8 грн;

кольоровий папір та картон – від 8 грн та від 18 грн;

пластилін та дощечка для ліплення – від 10 грн;

ножиці із заокругленими кінцями – від 12 грн; 

клей ПВА – від 7 грн;

щоденник – від 15 грн.

Усе це можна купувати окремо, шукаючи більш вигідні чи якісні варіанти.

Поки що ажіотажу у магазинах не спостерігається. Продавці, які вже не перший рік торгують, розповідають, що нині покупців на диво мало. Проте не втрачають надії і впевнені, що в останній тиждень серпня кількість клієнтів зросте, та радять усе-таки здійснювати закупи до середини серпня, поки є в наявності всі розміри.

«Базар Медіа в Україні»

У великих містах магазини пропонують готові набори першокласника, які включають усе необхідне. Щоправда, вони не завжди будуть дешевшими, але позбавлять батьків клопотів із пошуку всіх канцелярських дрібниць.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...