25 липня – мученика Феодора

686
Поділитися новиною

686Сьогодні мучеників Феодора варяга і сина його Іоанна, в Києві (983). Обоє були першими відомими мучениками Русі, постраждалими за віру. Феодор народився в Х столітті, впродовж тривалого часу мешкав у Візантії, потім переїхав до Києва. Ймовірно, за походженням він був варягом. Саме у Візантії він прийняв християнство. У Феодора був син, який так само як батько, сповідував християнство. Він був одним із кращих княжих дружинників. Батько з сином стали жертвами київських язичників, які вбили чоловіків і принесли в жертву ідолам. Існує версія, що саме мученицька смерть Феодора та Іоанна вплинула на остаточне рішення Володимира прийняти християнство.

Начебто саме на місці мученицької смерті Феодора та Іоанна святий Володимир збудував згодом Десятинну церкву Успіння Пресвятої Богородиці – перший камінний храм Русі.

А ще сьогодні мученика Прокла. Вважається, що в цей день бувають найрясніші роси. «На Прокла все промокло», «Проклова роса – сіногнійна», – казали селяни. Зазвичай велика роса віщувала сонячну гожу погоду на декілька найближчих днів. А от коли вранці роси не було – чекай дощу. А ще проклова роса вважалася цілющою, помічною від багатьох хвороб і лихого ока. Нею вмивалися, протирали очі, по ній ходили босоніж.

Іменинники сьогодні Іларій та Іларія, Михайло, Федір, Іван та Вероніка.

Сьогодні 12 місячний день. Місяць у Козерогу. Головний тиждень року! Сьогодні о 4:57 за Гринвічем Меркурій починає свій ретроградний рух. Ця планета «курирує» зв’язок, комунікації, швидкість нервових імпульсів, манеру письма, мови і навіть якість документів. В цей період нас менше торкатимуться (вірніше, ми менше на них реагуватимо) проблеми суєтної реальності, натомість вся увага буде сконцентрована на внутрішньому. Що можна сказати напевно, так це те, що в декого відбудуться в житті доленосні зміни, які зададуть вектор розвитку не на рік і не на два, а на десятиліття вперед. Людям зі слабким здоров’ям рекомендується уникати перевантаження і стресу.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1954 – 9,9, а найтеплішим у 1929 –  34,4.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...