Прокуратура відкрила кримінальне провадження відносно кременчуцьких поліціянтів на чолі з Ботвиною

unnamed 37
Поділитися новиною

unnamed 37Вони перешкоджали журналістській діяльності головного редактора ПП «Медіа-центру «Візит» Анні Плаксій, повідомляє сайт kg.ua

Кременчуцька місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження відносно кременчуцьких поліціянтів на чолі з Віталієм Ботвиною.

Про це Кременчуцьку газету повідомили колеги з ПП «Медіа-центр «Візит».

За їхніми даними, прокуратура внесла в Єдиний державний реєстр досудових розслідувань справу за статтєю 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

Суть справи полягає в тому, що головним редактором ПП «Медіа-центру «Візит» Плаксій А.О., проводилось журналістське розслідування щодо можливої незаконної діяльності начальника слідчого відділу Кременчуцького відділу поліції ГУНП в Полтавській області Олени Продан.

На думку журналіста, вона, як посадова особа, приховує та не реєструє заяви й повідомлення про кримінальне правопорушення.

Тому, 25 січня 2018 року А.Плаксій був поданий запит про доступ до публічної інформації до начальника Кременчуцького відділу поліції ГУНП в Полтавській області Віталія Ботвини, у якому головний редактор «Візиту» просила повідомити інформацію стосовно статистичних даних про те, скільки за 2016-2017-2018 роки було скасовано ухвалами слідчих суддів будь-яких постанов слідчих СВ Кременчуцького відділу поліції; скільки за 2016-2017-2018 роки було зобов’язано слідчих (начальника СВ) ухвалами слідчих суддів внести відомості до ЄРДР; скільки за 2016-2017-2018 роки було притягнуто до дисциплінарної відповідальності з накладенням конкретних дисциплінарних стягнень на слідчих та начальника слідчого відділу (разом із його заступниками) за вищевказані порушення законів; з якого періоду, згідно з яким наказом призначена на посаду начальника слідчого відділу Кременчуцького відділу поліції Продан О.Л. та іншу інформацію.

На вказаний запит 26 лютого 2018 року було отримано відповідь за підписом начальника Кременчуцького відділу поліції Віталія Ботвини, у якій в останньому абзаці було надано недостовірну інформацію та відмовлено в отриманні інформації на деякі питання.

Тоді, 27 березня 2018 року журналіст подала скаргу на дії керманича поліції міста до облуправління поліції у якій просила провести службове розслідування відносно начальника Кременчуцького відділу поліції підполковника поліції Ботвини В.О., за дачу ним недостовірної інформації на запит журналіста. Притягнути Ботвину В.О., та інших працівників поліції, які готували відповідь, до суворої дисциплінарної відповідальності.

10 травня 2018 року було отримано відповідь з обласного управління поліції, в якій керівництво поліції Полтавщини визнало, що пан Ботвина юридично некоректно та неоднозначно для сприйняття сформулював свою відповідь журналістам.  

Журналіст вважає, що начальник Кременчуцького відділу поліції Ботвина В.О., якому незрозуміло або який все сприймає неоднозначно, повинен був звернутися до запитувача інформації, або письмово попросити уточнити, що мав на увазі або звернутися до інших джерел інформації.

Також А.Плаксій вже у своїй скарзі прокурору зазначила, що крім дачі недостовірної інформації на запит журналіста В.Ботвина ще й порушив строки розгляду та дачі інформації на запит, а саме розглядав більше 5 діб запит (отримав запит 25.01.18 року відповідь надав 15.02.2018 року), не повідомляючи про продовження строку, чим порушив вимоги ст.  20 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Але і це ще не всі порушення головного копа Кременчука В.Ботвини.

Начальник Кременчуцького відділу поліції Ботвина В.О., зазначив, що він не володіє інформацією на запитання 1,2,3, які містилися у запиті від 25.01.18 року. Фактично було здійснено відмову у дачі інформації, яку належним чином не було оформлено, а саме не вказано відповідальну особу та не роз’яснено головному редактору Плаксій А.О. порядок оскарження такої відмови.

“Вказані дії Ботвини В.О. носять протиправний характер, оскільки він зобов’язаний був надіслати запит за належністю в частині тих питань, які не відносяться до його компетенції. Тобто, на питання №5 Ботвина В.О. письмово повідомив, що: «…роз’яснюю, що володільцем вказаної інформації є ГУНП в Полтавській області», або його рекомендації, щодо питання №7 цитуємо дослівно: «Щодо …. стягнень відносно Продан О.Л., за період служби в ОВС,  рекомендую Вам звернутися до ліквідаційної комісії в Полтавській області.».  Така відповідь є протиправною та недостовірною, оскільки не ліквідаційна комісія УМВС України в Полтавській області, а ГУНП в Полтавській області є розпорядником інформації, що підтверджується наданою відповіддю за №24/14-Зі від 16.03.2018 року з ГУНП в Полтавській області, яка надавалась ПП «Медіа-центру «Візит»”,– сказано у скарзі на ім’я прокурора міста.

Приймаючи до уваги все вищевикладене, А.Плаксій 19 липня попросила прокурора відкрити кримінальне провадження за ознаками ст. 366 ч.1 КК України, ч.1,3 ст. 171 КК України відносно начальника Кременчуцького відділу поліції Головного Управління національної поліції  в Полтавській області Ботвини Віталія Олеговича та інших працівників поліції, які перешкоджали журналістській діяльності через надання головному редактору ПП «Медіа-центру «Візит» недостовірної інформації, часткової відмови у дачі необхідної інформації, а також через протиправне повідомлення Ботвиною В.О. неповної та неперевіреної інформації у відповіді за №П-160 від 15.02.18 року на  журналістський запит від 25.01.2018 року.

Прокурор міста вирішив відкрити провадження у відношенні до посадових осіб поліції Кременчука. Ми і в подальшому стежитиме за розвитком подій навколо цієї справи.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...