Сусідські війни: містяни сваряться через паркан

забор калініна
Поділитися новиною

забор калінінаДо редакції звернулась Раїса Микитенко, яка проживає за адресою: м. Гадяч, вул. Калініна, 13-а:  

«Минулого року молода пара Анатолій  та Ірина Луценки купили будинок по вул. Калініна, 13, що межує з моїм будинком.

Цього літа вони встановили розмежувальну огорожу суцільну, дощату, висотою 2 метри. Огорожа закрила доступ світла до вікон та й не тільки до вікон, але й до насаджень. Між парканом і будинком відстань до 2-х метрів. На моє звернення до Анатолія, щоб паркан був не вище 1,6 м, він ніяк не відреагував, сказав: «Я тут хазяїн».

Тоді я була змушена звернутися до виконавчого комітету Гадяцької міської ради, подала заяву 4.06.2018 року, щоб міська рада допомогла нам вирішити це питання. Виїхала комісія.  3.07.2018 року  отримала листа на моє ім’я, в якому повідомлено, що виконавчим комітетом Гадяцької міської ради зобов’язано власника домоволодіння, що проживає за адресою: вул. Калініна, 13 в м. Гадяч, встановити огорожу між сусідніми ділянками світлопроникну, висотою до 1,6 м згідно п.29 «Правил благоустрою та утримання території м. Гадяч».

На момент подачі моєї заяви до виконавчого комітету міської ради Анатолієм та Іриною була встановлена огорожа до половини ділянки, але після того, як листоноша принесла листи від виконавчого комітету міськради, Анатолій добудовує огорожу висотою до 2 м до кінця ділянки. На моє запитання, чи отримав він листа від виконкому, Анатолій заявив, що ні.

Не в захваті від його огорожі і сусіди, які мешкають по вул. Героїв Майдану, 25. Там він також закрив доступ світла до вікон і т.д.

Хотілося б, шановна редакція, почути відповідь на запитання: «Чи мають право Анатолій і Ірина, власники домоволодіння по вул. Калініна, 13, не виконувати рішення виконавчого комітету Гадяцької міської ради?» Але, як мені підказують мешканці міста, що мають, адже брат Анатолія – сільський голова, та й приписаний Анатолій, говорять, у селі.

Підкажіть, будь ласка, шановна редакціє, як вчинити у цій ситуації».

Ми вирішили навідатись на вулицю Калініна, поспілкуватися із обома сторонами конфлікту і заодно подивитись на той паркан.  

Двір Раїси Микитенко невеликий, усього 4 сотки. Сусідські будинки  знаходяться дуже близько, проте до сьогодні це нікому не заважало. Родина Микитенків мешкає тут із 1980 року і каже, що жодного разу із сусідами не конфліктували. З одного боку, між сусідськими ділянками стоїть паркан із сітки, з другого, де нові сусіди встановили суцільний дерев’яний двометровий паркан,  раніше був невисокий штахетний паркан. Тепер же високий паркан затіняє значну частину двору Микитенків.

До сусідів Луценків ми також сходили, щоб запитати: чому ж таки вони не виконують рекомендації комісії міської ради? До нас вийшла Ірина Луценко. Сказала, що жодних листів від міської ради не отримували, а правил благоустрою міста не знають. Більше ситуацію ніяк не коментувала.

Як себе правильно поводити у разі, якщо одна із сторін конфлікту не виконує рекомендації комісії міської ради, ми запитували у Петра Максименка, начальника юридичного відділу Гадяцької міської ради:

«Комісія не має права змусити знести паркан, це ж власність. Вона може лише рекомендувати привести його до норми згідно правил благоустрою.  Якщо ж особа (у нашому випадку Раїса Микитенко –  авт.) вважає, що її права порушуються і у неї на руках є акт, в якому написані рекомендації виконкому, а інша сторона (у нашому випадку родина Луценків  – авт.) не реагує на них, то вона має право звернутись до суду і захищати свої права у судовому порядку». 

І, як виявилось, подібна практика є. Начальник юридичного відділу розповів, що пам’ятає, як кілька років тому особа у суді відстояла свої права, і сусідові, згідно рішення суду, довелося знести майже 4-метровий кам’яний паркан.

Оксана Кириченко

Фото Любові Шкрьоби.

Нагадаємо, на 2-му пленарному засіданні 34-ої сесії міської ради, що відбулася  26 травня 2018 року, були внесені зміни до «Правил благоустрою території, забезпечення чистоти і порядку в місті».

Паркан на території присадибної ділянки (огорожа) між сусідніми ділянками повинна бути світлопроникною або зробленою із сітки висотою до 1,6 метра. Норма висоти паркану може бути порушена за письмовим погодженням сторін.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...