Морква в Україні настільки подорожчала, що її купують поштучно

kachestvo morkov
Поділитися новиною

kachestvo morkovПопулярний коренеплід став делікатесом, але ситуація скоро зміниться, кажуть аналітики

Українська морква стрімко дорожчає – на деяких ринках за кілограм коренеплоду просять вже 40 гривень. Це майже вдвічі більше, ніж у 2017 році. Журналісти з’ясували, з чим пов’язана така вартість і чого чекати в майбутньому.

“Насіння дороге, полив дорогий, люди не хочуть вирощувати, бо це невигідно, людям обходиться дуже дорого. Тому обурюються, що дуже дорого, але по 1-2 штучки беруть, звичайно”, – пояснює підприємниця Сніжана Дяченко.

Фермери самі вражені цінами на моркву ,але здають її на продаж не дешевше, ніж за 32 грн/кг, саме тому для кінцевого покупця ціна зросла до 40 грн/кг.

Як розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, ціни зросли через те, що в інших країнах коренеплід теж вродив. Але, за прогнозами фахівця, ситуація зміниться.

 «Морква й справді додала в ціні. Старої фактично немає, а нової ще дуже мало: урожай видався меншим, ніж прогнозували. Також з початку року активно дорожчали всі овочі, крім моркви. Тепер вона наздоганяє втрачене. Виробники пропонують її від 19-20 гривень за кілограм. У магазинах продають від 30 гривень за кілограм», – зазначив експерт., – У Європі морква теж не дешева. Щоправда, нині у сусідніх країнах вона коштує менше, ніж у нас. За словами Дорошенка, щоб зекономити, люди купують моркву не кілограмами, а поштучно.

«Ціни на моркву почнуть падати через два-три тижні. Тоді збільшиться пропозиція на ринку за рахунок не лише господарств, а й промисловців. Зараз морква на вагу золота. … Але в липні ми побачимо зниження ціни” – – каже Дорошенко.

Експерт пояснює: в Україну скоро завезуть польську моркву, тому ціни впадуть.

Втім, за даними Державної служби статистики, в травні ціни на продукти споживчого кошика в Україні знизилися. Найсильніше подешевшали яйця, які втратили 10% вартості – 24,17 грн за десяток у травні проти 26,65 грн в квітні.

 2018 18 orig

LIVE OFFLINE
track image
Loading...