У Кременчуці черговий випадок ботулізму

7eed02cc7ca1f2c639761a3e5805af39 5b2c90f3f119f
Поділитися новиною

7eed02cc7ca1f2c639761a3e5805af39 5b2c90f3f119f25-річну  мешканку Кременчука 20 червня привезли до реанімаційного відділення 3-ї міської лікарні Кременчука.

Лікарі поставили попередній діагноз – гостре харчове отруєння (ботулізм). Як з’ясували медики, перед госпіталізацією жінка впродовж трьох днів споживала рибу, яку виготовили у домашніх умовах. Наразі стан потерпілої важкий. Про це повідомляє управління з питань цивільного захисту Полтавської ОДА.

Ботулізм – це хвороба, яка виникає у результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Мікроби в природі поширені у ґрунті, мулі водойм, куди потрапляють із кишечника риб, тварин, зустрічаються в грибах, фруктах і овочах. Сам по собі збудник ботулізму не є патогенним, він небезпечний саме через токсини, які виробляють його вегетативні форми (спори). Основною умовою для утворення токсину є відсутність доступу кисню (в консервах, товщі м’ясних і рибних продуктів).

Станом на 7 червня в Україні зареєстровано 24 випадки захворювання на ботулізм, із них 1 летальний. 7 випадків захворювання на ботулізм пов’язані зі вживанням рибних продуктів, які були виготовлені у побуті або невідомого походження. Один летальний випадок зареєстрований в Житомирській області (захворювання пов’язане зі вживанням курячої тушонки, виготовленої в домашніх умовах).

У Полтавській області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у м. Кременчук. Усі випадки пов’язані зі вживанням копченої риби, яка була придбана в осередку незаконної торгівлі.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані зі вживанням копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, грибів домашнього консервування, бобових консервів. Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин до аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання. Першими клінічними проявами є нудота, блювота та пронос. Токсини збудників ботулізму вражають нервову систему, і тому з’являється неврологічна симптоматика на тлі шлунково-кишкових розладів або слідом за ними, що знаменує прогресування процесу. Першими ознаками захворювання є порушення зору, ковтання, зміна голосу хворого, з’являється захриплість та носовий відтінок мови.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз’яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса і необхідності ретельного дотримання технології. При купівлі продукції в магазинах необхідно обов’язково перевіряти термін придатності товару, температурний режим зберігання, при сумнівах в походженні продукції треба попросити пред’явити відповідні документи, що засвідчують якість та безпечність даної продукції.

Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консерви доцільно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин. У жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована. При консервуванні овочів, що містять природні кислоти, необхідно додавати лимонну або оцтову кислоту відповідно до рецептур, повинні використовуватися свіжі, ретельно помиті овочі і фрукти. Слід суворо дотримуватися вимог обробки банок, кришок, режимів теплової обробки плодів у домашніх умовах. Слідкуйте за термінами та умовами зберігання продукції, розфасованої в полімерну плівку під вакуумом. Не закуповуйте продукти, перш за все овочі, фрукти, гриби, в’ялену та копчену рибу, в’ялене і копчене м’ясо в місцях стихійної торгівлі.

Гадяцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби

LIVE OFFLINE
track image
Loading...