Три роки купували, тепер скільки ж встановлюватимуть

a12dc23165df6db907e7d04561b1eaa3
Поділитися новиною

a12dc23165df6db907e7d04561b1eaa3На Полтавщині вже зробили перші кроки у сфері сортування сміття. І, як не дивно, у приклад ставлять саме Гадяч. Обласні ЗМІ, висвітлюючи різнопрофільні обласні наради, розповідають, що Гадяч майже за 3,5 мільйони гривень у минулому році придбав сортувальну лінію. Це техніка, за допомогою якої можна роздільно зібрати 25 тисяч тонн вторинної сировини за рік. Мова йде про пластик, скло та макулатуру. У той же час сортувальна лінія досі не введена в експлуатацію. Обласні чиновники пояснюють це невідповідним температурним режимом…

Уперше про лінію для сортування гадяцького сміття заговорили ще у 2014 році. Тодішній мер, спільно із депутатським корпусом, прийняв рішення про придбання лінії, щоб врегулювати конфлікт із жителями Хитців, які вимагали повного закриття міського сміттєзвалища, яке знаходиться на території села. Проте із року в рік ситуація не змінювалась. Сортувальної лінії так і не було, а сміття продовжували возити на той же смітник. Щороку хитцяни блокували дорогу на сміттєзвалище, а влада обіцяла придбати лінію.

Так було до 2017 року. Нарешті, за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природнього середовища та коштів бюджету м. Гадяч придбано мобільну сортувальну лінію полігонного типу МСЛ-1. У відповіді на наш інформаційний запит до міської ради пояснювалося: «…Мобільність сортувальної лінії дозволяє розміщувати її як на звалищі ТПВ, яке розташоване на території Краснолуцької сільради на відстані 1,2 км від с. Хитці та 1,2 км від  с. Броварки, так і в будь-якому іншому місці, яке відповідає санітарним нормам та вимогам чинного законодавства залежно від потреб». Проте конкретного місця розташування не повідомили. Натомість вказували: «Місце розташування на даний час визначається».

Певний час про міську сортувальну лінію взагалі не чули. Напевно, чиновники і досі ламають голову над тим, куди її встановити. І найімовірніше, проблема залишилась та ж, що й раніше – міська рада не має вільних земель.

Щоб дізнатись, куди зникла сортувальна лінія і чи була вона взагалі,  ми звернулись до начальника МКП «Комунсервіс» Миколи Ємця. Він підтвердив, що сортувальна лінія придбана, але не встановлена.

Коли саме лінія розпочне роботу – не відомо. Адже отримати відповідь на це питання нам так і не вдалося – у міській раді на телефонні дзвінки відповідають вкрай рідко.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року, відповідно до Закону «Про відходи», захоронення на полігонах неперероблених побутових відходів заборонене. Згідно цього Закону всі зобов’язані сортувати сміття. Але реальність говорить про те, що цього не відбудеться, і Гадяч тому пряме підтвердження. Експерти кажуть, що немає механізму, як це реалізувати. На жаль, ми живемо в країні, де закони часто не виконуються. Цей закон також виконати важко, бо відсутня інфраструктура для збирання, первинного та вторинного сортування, для переробки і безпечного захоронення цих відходів.

У цілому для України цифри з переробки невтішні: перероблено та утилізовано близько 5,8% побутових відходів, із них: 2,71% спалено, а 3,09% побутових відходів потрапило на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні заводи – йдеться в звіті Міністерства регіонального розвитку за 2017 рік.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...