30 травня – Явдохи-Свистухи

145225488016827772
Поділитися новиною
145225488016827772Сьогодні Явдохи-Свистухи і тихого Ондрона; визираємо дощів, опікуємося бараболею і пан чи пропав.

Зустрічаймо 150-ий день року! Католики вшановують сьогодні Жанну д’Арк, яка вважається покровителькою французьких військових. Під час Столітньої війни 1337-1453 рр. Жанна очолювала боротьбу французького народу проти англійських загарбників. 8 травня 1429 року очолювані Жанною д’Арк війська визволили Орлеан (саме тому в народі Жанну називали Орлеанською дівою), здобули ряд перемог. У травні 1430 Жанна д’Арк потрапила в полон до бургундців, які продали її англійцям.

Через рік її спалили, звинувативши в єресі й чаклунстві. У 1456 році вона була реабілітована. В 1909 році папа Пій Х проголосив її блаженною, а вже 20 травня 1920 року її канонізували. Навколо імені Жанни д’Арк і по сьогодні існує чимало загадок і таємниць. «У ХV столітті, як і зараз, влада досить вміло маніпулювала громадською думкою. Жанна д’Арк – це таємна дипломатія. Легенда гарна, але правда ще більш привабливіша», – стверджує французький дослідник Марсель Ге. «Легенда» воскресла в ХІХ ст., після поразки Франції у війні з Пруссією (1870-1871). Саме тоді й знадобився образ «Орлеанської діви» – для підняття національного духу французів.

У нас сьогодні Явдохи-Свистухи та святого Андроніка, якого називали Ондроном. На Явдоху-Свистуху підгортали картоплю, а Ондрону молилися, аби він захистив від посухи і послав рясні дощі, адже збіжжя потребувало вологи. Коли цього дня дме північний вітер – літо буде холодне.

З іменинами вітайте Адріана, Опанаса, Євдокію і Степана.

Сьогодні 15-ий і 16-ий місячні дні. Зростають наші можливості, але й суттєво зростають і ризики. Надважливу роль на цьому тижні відіграватиме різноманітна інформація, новини, чутки, зросте кількість контактів. Готуйтеся або протистояти суєті, або зануритись у неї з головою. Якась ситуація матиме продовження (іноді всупереч законам логіки), що буде цілком несподіваним для вас, а на чомусь, можливо, доведеться поставити якщо й не великий, але хрестик. Цьому сприятиме загадкова планета Нептун. Тобто, настав період, який можна певною мірою назвати чарівним. Утім варто пам’ятати, що декілька днів як до, так і після повні, вважаються травмонебезпечними. Особливо уважними треба бути в дорозі.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1918 році: +2,7; а найтеплішим у 1886 – +32,6.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...