Чилійський горіх – конкурент гадяцькому

горіх ще
Поділитися новиною

горіх ще«Маємо невеличку плантацію горіха. Зібрали урожай, усю зиму сушили, думали, здамо навесні, коли ціна на них буде більшою. Кілька тижнів тому дав завдання дітям здати горіхи місцевому перекупнику. Той відмовив. Сказав, що зараз горіхи не приймає взагалі. Розповів історію про те, що переробні підприємства більше не купують українські горіхи. Тепер купують горіхи в Чилі – там і якість краща, і ціна нижча…»

Як вдалося нам дізнатися від Бориса Оксьома, місцевого експерта по вирощуванню горіхів, така проблема існує близько місяця не лише на Гадяччині, а й по всій країні. Він каже, що оптовики, які скуповували горіхи у дрібних перекупників, зараз навіть не виходять на зв’язок. Свою відмову від українського горіха пояснюють тим, що минулого року наші ядра були низької якості, і винна у цьому несприятлива осінь. А от у чилійців урожай був набагато кращим, та й ціну вони запропонували вигіднішу. Є точні дані із митниці: на сьогодні експорту горіха з України немає взагалі.

Проте експерт просить заспокоїти всіх, хто вирощує горіхи: панікувати не варто. Подібне відбувалося й раніше. Згодом ситуація налагодиться, і оптовики повернуться на український ринок. До того ж, кажуть, що після таких «коливань» ціна на горіх зростала у кілька разів.   

Оксана Кириченко

Ви здивуєтесь, але Україна входить у п’ятірку світових  лідерів із виробництва волоських горіхів. Першість тримають Китай і США – 50% і 29% світового виробництва горіхів відповідно. ЄС (сумарно), Чилі та Україна з частками по 5% поділяють третє місце.

Окрім цього, з цієї п’ятірки дві країни в світі весь урожай волоських горіхів експортують – це Чилі та Україна, відповідно 45 тис. тонн та 85 тис. тонн. Чилі тому, що власники горіхових плантацій – араби, і це їх бізнес, а Україна – від тотальних злиднів селян-горіхівників, котрі вирощують горіх на невеликих садибах. Інші країни споживають самі.  

Ще у 2016-му Україна була найбільшим постачальником грецького горіха до Європи. Проте у 2017-му на європейському ринку у вітчизняних експортерів з’явилися нові конкуренти – Чилі та США (за інформацією agravery). Обидві країни пропонують якіснішу продукцію і нижчі ціни.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...