Сьогодні Бориса і Гліба

630 360 1526307660 7575
Поділитися новиною

630 360 1526307660 757515 травня: народний календар і астровісник

Сьогодні Бориса і Гліба; чого чекати від нинішнього молодика і дещо про зірку Алголь.  

Сьогодні Бориса і Гліба – князів, молодших синів Київського великого князя Володимира Святославича. Обоє були підступно й жорстоко вбиті своїм старшим братом Святополком Окаянним під час міжусобної боротьби за владу.

Народний агрокалендар, який пройшов перевірку сторіччями, чітко визначав періоди сівби тих чи інших культур. Скажімо, посів озимини годилося завершити до Семена (14 вересня). Кожний окремий вид ярини мав свої строки сівби. Морозостійкі культури можна було висівати досить рано – тільки-но розмерзлася земля. Насамперед це стосувалося ячменю. На Поділлі вважали, якщо огірки посіяти на Івана Довгого (21 травня), то вони будуть великими; льон сіяли на Олену Льоносійку (3 червня), гречку на Лукерію Гречкосійку (26 травня). Тобто, для кожного зела були свої строки посіву. Одначе з ярими колосковими намагалися впоратися до дня благовірних Бориса і Гліба. «На Бориса і Гліба – найпізніша сівба», – казали українці. Про того, хто не впорався у ці строки, казали кепкуючи: «Який він хазяїн, коли він на Бориса-Гліба сподівається хліба».

Відзначали це свято й торговці, називаючи його поміж собою «баришднем». У цей день кожен з них за будь-яку ціну намагався збути свій товар, «щоб увесь рік добре торгувалось».

Іменинники сьогодні Борис і Гліб.

Сьогодні 30-ий та 1-ий місячні дні. О 14:48 за київським часом Місяць оновиться й перебуватиме в знаку фінансів і матеріальних благ Тільці. Дуже вагома подія, початок 7-річного циклу. На нас чекають суттєві зміни, пов’язані передусім з матеріальним станом, грошима. Також саме сьогодні планета змін, несподіванок і яскравих сюрпризів Уран теж перейде в знак Тільця й перебуватиме в ньому до 6 листопада. Варто зауважити, що нинішній день провокаційний і небезпечний, так як Місяць знаходиться у близькому поєднанні з зіркою Алголь (дуже цікава в астрономічному плані змінна зоря, друга за яскравістю у сузір’ї Персея). В давнину її називали «оком медузи Горгони» або «зіркою Диявола» й приписували зловісні властивості. Сьогодні варто дотримуватися чистоти: емоційної, фізичної, психологічної. Дуже несприятливий період для трати грошей, як на значущі великі покупки, так і на дрібниці.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1888 році: – 0,2; а найтеплішим у 1996 –  +30,5.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...