Сьогодні перше травня за старим стилем

630 360 1526029958 4490
Поділитися новиною
630 360 1526029958 449014 травня: народний календар і астровісник
Сьогодні перше травня за старим стилем і Єремії; навіщо вмиватися росою та кого нині треба всіляко уникати.

За старим стилем сьогодні 1-ше травня. В народному календарі травень вважався першим місяцем літа і його називали всілякими чудернацькими назвами: майніком, листопуком, цвєтаном, царським місяцем, великим травнем (квітень був «малим травнем»).

Також цього дня Церква згадує пророка Єремію. Він жив за 600 років до Різдва Христового. До пророчого служіння Господь покликав Єремію, коли йому було лише 15 років. Юнак спершу відмовлявся від своєї місії, кажучи, що він надто молодий, але Господь пообіцяв завжди бути з ним. Відтоді Єремія 23 роки пророкував, викриваючи юдеїв, які забули про Бога й поклонялися ідолам, пророкуючи їм нещастя, нищівну війну, полон і розсіяння по всьому світу. Зазвичай Єремію можна було побачити біля міських воріт або біля входу в храм, всюди, де збиралися люди. Його страшні пророцтва викликали у юдеїв гнів, Єремію ненавиділи і чернь, і можновладці. Він є автором «Пророцтва» (Книга пророка Єремії) і «Плачу» (книга «Плач Єремії»).

На Яремин день казали: «Єремій, Єремій, про посіви розумій». Ніч напередодні Єремії вважалася небезпечною, а дощ і роса – цілющими. Небесною вологою лікували очі, позбувалися лишаїв. А ще на Ярему садили квасолю.

Існували й прикмети: «Коли на Ярему погоже, то й жниво буде пригоже». А ще на Яреми утримувалися від того, щоб дати щось комусь у борг.

З іменинами вітайте Тамару, Ніну, Єфима, Макара і Гната.

29-ий місячний день, завтра молодик. Місяць у Тільці. Обережність і обачність не будуть зайвими і надмірними за будь-яких обставин. Дмухайте на холодну воду, не затримуйтесь на перехрестях і не довіряйте незнайомцям. Високі кабінети обходьте десятою дорогою, всіляко уникайте начальства. Ретельно перевіряйте всю інформацію і не починайте жодних нових справ. Категорично забороняється займатися будь-якими тонкими практиками. Зорі радять також не витрачати цього дня намарно гроші.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1888 році: – 0,1; а найтеплішим у 2003 –  +31,3. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...