Закон один для всіх: і для пастуха, і для фермера-депутата

земля межі
Поділитися новиною

земля межіДо редакції звернувся житель Розбишівки Сергіївської об’єднаної територіальної громади

Михайло Ткаченко із проханням розібратися і допомогти вирішити питання меж між земельними ділянками:

«Я займаюся вівчарством. Для цього орендую пасовища (чотири земельних ділянки), за які сплачую орендну плату. На одній із ділянок, площею 2,2 га, в черговий раз 23 квітня поновив межові знаки згідно технічної документації. Того ж дня фермер Верещака Ігор Миколайович, який є депутатом районної ради, без ніяких пояснень знищив три межових знаки. Наступного дня був спиляний ще один знак. Про намір поновити межові знаки Верещака І.М. був попереджений ще минулого року, після того, як відповідна служба за допомогою технічного приладу визначила 6 межових точок. У той же день я показав Верещаці І.М. ці точки, де будуть стояти межові знаки.

У чому ж проблема?

А в тому, що дорогу шириною 5м від межових знаків, яка нанесена на карті, фермер Верещака І.М. переорав і засіяв. Знищив межові знаки, зробив самовільний захват земельної ділянки, яку я використовую під пастівник, і зробив на ній дорогу.

Ще дивує те, що ті, кому за своїми посадовими обов’язками потрібно було б вже розібратися з питанням, чогось зволікають, чекають, що ситуація сама собою якось уляжеться. Постає питання: можливо, депутату райради дозволяється?

Я ж думаю, що закон повинен бути для всіх один: і для пастуха, який пасе овець, і для фермера-депутата. Тільки тоді можна сподіватися на краще».

Щоб почути думку другої сторони, ми звернулися до Ігоря Верещаки.  Він прокоментував ситуацію у телефонному режимі – стверджував, що до спилювання межових знаків відношення не має, а землі не захвачував:  

«Скільки я пам’ятаю, там була дорога. Він (Михайло Ткаченко – авт.) брав в оренду ставок, щоб поруч  випасати худобу. Договір оренди у нього закінчився кілька років тому, і він його не продовжував. Я запитував, чому йому заманулося поставити серед дороги кілки по 2 метри вгору і 30 см в діаметрі. Він каже, що якась організація йому переміряла межі. Я звернувся до цієї організації, а вони кажуть, що нічого не міряли і кілків не ставили. Почувши, що на них (працівників організації, яка нібито встановлювала межі – авт.) такий наклеп, вони приїхали і поспилювали ті кілки.

Та й що то за дорога – 5 метрів у ширину? Це ж польова дорога, там с/г техніка їздить, та ще й якось повинна розминатись. У мене сівалки самої 5 чи 6 метрів.  Чому він постановив 5 метрів – не зрозуміло…»     

У кінці розмови Ігор Верещака сказав, що з приводу цього питання звертався до сільської ради, і нібито представники їздили на поле і оцінювали ситуацію. Тому, щоб зрозуміти, хто ж таки правий, ми звернулись ще й до Розбишівського старости Олексія Коркішка. Він запевнив, що дійсно їздив на місце «подій» і бачив ті «стовпи»  (межові знаки – авт.). Окрім цього, він пояснив, що Михайлові Ткаченку давали в оренду пастівник біля ставка, але договір оренди у нього вже закінчився:

«Михайло Ткаченко поставив 2 м «стовпа», але навіть не на тій ділянці, що була у нього в оренді, а на краю поля, яке орендує Ігор Верещака. Там навіть сівалка не проїде, потрібно полем об’їжджати. Непорядно вчинив під час посівної.

Тепер питання: на яких підставах він це зробив? Тому найближчим часом створимо комісію, яка розглядатиме цю проблему».

А ми, у свою чергу, обов’язково довідаємось, чим закінчилась історія, і розповімо про це на сторінках нашого тижневика.

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...