Вся правда про перше травня

1398763051 1may
Поділитися новиною
1398763051 1may1 травня: народний календар і астровісник
Вся правда про перше травня, про що писав Карл Орлеанський і мерщій на пошуки маніпури.

Сьогодні 1 травня! Не будемо згадувати про те, що травень був найулюбленішим місяцем стародавніх римлян – саме в цей період вони вшановували Флору, чарівну богиню квітів і богиню Майю, одну з численних божеств плодючості, яка власне й дала назву останньому місяцю весни. Впродовж багатьох століть, починаючи ще з доби раннього Середньовіччя, для всієї Європи цей день був не чим іншим, як святом приходу повної весни або літа.

Люди вшановували рослинний світ і пов’язували розквіт природи з юністю, коханням і надією. І селяни, і містяни, і багаті, і бідні цього дня прикрашала свої домівки й обійстя зеленню, а себе – вінками, гірляндами з квітів і листя, капелюхами з зелені. З’явитися на людях цього дня «без зелені», тобто без якоїсь зеленої прикраси, – означало піддатися відвертому глузуванню. Ритуал святкування 1-го травня можна побачити в «Розкішному часослові» (ХV ст.) герцога Беррійського, прославленого мецената і бібліофіла. На 1-ше травня існував і звичай посадки «травневого дерева». Передусім це стосувалося закоханих. Кожен мав піти в ліс, викопати молоде деревце й посадити його перед вікном або дверима тієї особи, яка йому припала до серця. Французький феодал і воєначальник, граф, а також один із знаних поетів своєї доби Карл Орлеанський (1407-1465) присвятив першому травня одну зі своїх найвідоміших балад.

У часи коли «мир» примарний як ніколи, «труд» – сумнівний, нам залишається один лише «май». Тож «Хай живе травень!» – найзеленіший і найпрекрасніший місяць весни здавен-давна і до сьогодні. Так, і ні слова про Вальпургієву ніч…

З іменинами вітайте Віктора, Івана, Тамару.

Нині 16-ий і 17-ий місячні дні. Місяць залишив Скорпіона й перебрався до Стрільця. Не слід зациклюватись на суто матеріальних проблемах і негативних аспектах реальності. У кризові в енергетичному плані дні ліпше перебувати на міліметр над землею й частіше дивитися в небо, – тим більш, що завтра більшість із нас дивитиметься в екрани ПК. Вчасно гамуйте в собі спалахи злості, працюйте на гармонію і цілісність, поліпшуючи третю чакру (маніпуру), яка знаходиться в районі сонячного сплетіння і є центром нашої особистої енергії, бажань і самореалізації. Якщо третя чакра відкрита, то ми відкриті до сприйняття світла, ми наповнюємося і сяємо ним. Якщо ж ця чакра заблокована – ми тьмяні, депресивні та невдоволені всім і вся. Символ дня – голуб.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році: –0,6; а найтеплішим у 2003 –  +28,5.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...