Увага, небезпека! В Україні активізувалися кліщі-кровопивці

кліщ
Поділитися новиною

кліщФахівці закликають: якщо вас укусив кліщ, не варто чекати симптомів хвороби. Науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України Павло Дяченко: «Такі температури (від 5 до 20 градусів тепла) найбільш сприятливі для кліщів. Тому вони особливо активні в цей час».

За його словами, головна небезпека укусу кліща у ризику зараження хворобою Лайма. При цьому хворі часто звертаються за допомогою, коли захворювання перейшло в хронічну форму і вилікувати його вже не можна. Тому Дяченко наполягає: якщо вас вкусив кліщ, не варто чекати симптомів хвороби. Заздалегідь здайте аналіз крові на бореліоз і пройдіть курс лікування в разі позитивного результату. Експерт рекомендує регулярно користуватися репелентами. Найбільш ефективні з усього асортименту – спреї або краплі з діетілтолуамідом, альфаметріном або перметріном (порядку 24-30% в складі).

При цьому забудьте про популярний міф про те, що кліщі чекають тільки на деревах. Найчастіше їх можна зустріти у високій траві або в кущах. Більш того, зазвичай вони живуть біля стоптаних стежок, тому використовуйте засіб навіть під час прогулянки в парку чи вздовж алеї, а не тільки збираючись до лісу на пікнік. До речі, кліща можна «зловити» навіть вдома – якщо у вас є домашні тварини. Улюбленець може принести кровопивцю додому на шерсті, а далі кліщ вже самостійно добереться до вас.

«Медичний оглядач»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...