Через пошкодження газопроводу жителі Рашівки лишаться без газу

1480410976 gasflamme 1384508012820844 v0 h
Поділитися новиною

1480410976 gasflamme 1384508012820844 v0 hУ суботу, 14 квітня, в Рашівці трапилась аварійна ситуація – було пошкоджено газопровід. Причиною стала безвідповідальність працівників місцевого підприємства ТОВ «Стандарт-Агро», які заздалегідь не попередивши газову службу, здійснювали землерийні роботи.

Зокрема, письмово не погодивши з газовиками заплановані дії, спричинили аварійну ситуацію – пошкодили газопровід середнього тиску по вул. Вишневій. У результаті такої безвідповідальності без газу на певний час лишилися три житлові будинки.

Порушення цілісності газопроводу завжди створює загрозу виникнення масштабної аварії чи надзвичайної ситуації. Прибувши на місце події, бригада аварійно-відновлювальної дільниці локалізувала та ліквідувала можливе виникнення в селі аварійної ситуації, тимчасово встановивши на газопровід пережим.

Відповідно до чинного законодавства, періодичність технічного огляду газопроводу, з якого тимчасово усунуто витік газу, проводиться щоденно до проведення ремонту. Засипка підземних газопроводів з накладеними на них бандажами чи хомутами забороняється, тож наразі ділянка пошкодженого газопроводу залишається відкритою.

Біда в тому, що поліетиленовий трубопровід за своїми технічними характеристиками заборонено експлуатувати під прямими сонячними променями, а працівники газової служби не мають змоги щоденно позапланово його оглядати, зокрема чергувати на місці події. Тому аби не допустити втрати експлуатаційних властивостей газопроводу та уникнути створення аварійної ситуації з непередбачуваними наслідками, 18 квітня о 10 годині розподіл природного газу до Рашівки буде припинено до проведення ремонтних робіт.

Ось до такої неприємної ситуації призвело недотримання вимог Кодексу газорозподільних систем, затвердженого НКРЕКП, в якому наголошується: проведення ремонтних, будівельних та земляних робіт на відстані менше, ніж 15 м від ГРМ без дозволу органу виконавчої влади та письмового погодження Оператора ГРМ заборонено. Тепер порушнику за проведення несанкціонованих землерийних робіт доведеться не тільки нести відповідальність за збитки, завдані газовому підприємству, а й дивитись у вічі односельцям.

Прес-служба ПАТ «Гадячгаз»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...