Полтавщині загрожує паводок, як 15 років тому

IMG 9722 1024x682
Поділитися новиною

IMG 9722 1024x682У січні, лютому й березні в Полтавській області випало вдвічі більше опадів за норму.

До них додасться вода, що прийде з Росії, говорить заступник начальника Полтавського обласного центру гідрометеорології Володимир Богмацера.

«Це Бєлгородська область, де наші річки (Псел, Ворскла) беруть початок. Там великі запаси снігу. І в нас, можливо, як буде підйом рівня води, на нього почне накладатися й та, яка прийде з півночі. Люди кажуть про це: «Прийде курська вода». Ну, це не курська вода, а бєлгородська. Її вже років 15 у нас не було – цього року, думаю, буде», – цитує заступника обласне видання Pl.Oblast.Online.

– Коли очікувати на паводок полтавцям?

– Попередньо, як ми можемо оцінити, до кінця місяця тепла суттєвого не буде. Триматиметься таке, як сьогодні чи вчора. Завтра ще можливий сніг з дощем. До паводка в березні справа не дійде. Але рано чи пізно підніметься рівень води. Спочатку – на малих річках, а потім підуть і більші.
Поки ж водойми спокійні. Лід на Ворсклі стоїть до 20 см, хоча це невелика товщина – було до сорока, п’ятдесяти.

– У соцмережах з’явилися фото з паводком у Полтаві 1942 року, коли автівки «пливуть» дорогами – майже повністю занурені під воду…

– Таке було не лише 1942, а й 1953, 1954-го та в деяких інших роках, коли вода з півночі приходила. Складно сказати, як воно буде цьогоріч, але, думаю, що так плавати вже не буде Полтава. Адже раніше Південний вокзал затоплювало, вулицю Сакко, а зараз там звели потужні дамби.

– А садиби людей, підвали?

– А от у підвалах люди воду відкачуватимуть. У Полтаві це стосується мікрорайону «Левада» насамперед. Ґрунт уже насичений водою.

– Які ще загрози, пов’язані з паводком, можуть очікувати на полтавців?

– У нас багато років не було великого паводка і Ворскала не виходила на заплаву, а цьогоріч може вийти. А заплава досить завалена старими сухими деревами. Й бобри ще додають цього. Тож затори можуть бути не через кригу, а через сміття, яке нагромадилося.

Джерело: Полтавська область онлайн

LIVE OFFLINE
track image
Loading...