День святої Явдохи

01705e565547b72ff5650768d969630e
Поділитися новиною

01705e565547b72ff5650768d969630eДо XV століття наші предки відзначали цього дня Новий рік, який співпадав з початком весни

ІМЕНИННИКИ СЬОГОДНІ: Олександр, Олександра, Ганна, Антон, Антоніна, Василь, Веніамін, Дарія, Євдокія, Іван, Михайло, Надія, Ольга, Петро

НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР

Євдокія Свистунья, Авдотья Плющиха

Свята Євдокія ІлІопольська, пам’ять якої відзначається 14 березня, — ранньохристиянська мучениця. За старим стилем день Євдокії припадав на 1 березня — тобто на початок весни. Це свято наші предки святкували весело і урочисто, а свято отримало прізвисько Веснівка. Ще одне прізвисько Євдокії — Свистунья — пов’язано з тим, що в її свято зазвичай дулі і свистіли вітри. За іншою версією, святу так прозвали тому, що в цей день багато тварини прокидаються від сну і сповіщають про наближення весни своїм криком і свистом. Називався цей день також Авдотьей Плющихою — бо навесні лід і сніг «плющить», роздирає на шматки. Вважалося, що отримана з снігу у цей день тала вода володіє особливою цілющою силою.

Цього дня ворожили на врожай: якщо вітер дме із заходу або з півдня – буде урожай на хліб; якщо ж зі сходу чи півночі, то буде засуха, а тому і неврожай на зернові культури. Якщо день сонячний – вродить пшениця, а якщо день похмурий і небо захмарене – буде врожай на просо і гречку. Якщо в цей день заметіль, то селяни кажуть: “Явдоха хвостом крутить – буде пізня весна!”.

Прикмети на Явдоху Плющиху підкажуть погоду на найближчий час:
* яка погода на Явдоху, такою вся весна буде;
* якщо на Явдоху холодно, то і весна буде пізньою та холодною;
* теплий день на Явдоху обіцяє ранній прихід весни;
* якщо на Явдоху дме теплий вітер, то літо чекай тепле і вологе; дощ на Явдоху обіцяє і літо дощове.

СВЯТА СЬОГОДНІ:

День українського добровольця – відносно молоде свято, що відзначається в нашій країні з 2014 року і присвячене мужності та героїзму захисників незалежності і суверенітету України.

Щороку 14 березня світ відзначає екологічне свято – День дій на захист річок, води і життя проти спорудження великих гребель, що перегороджують вільному перебігу вод.

Шанувальники точних наук, зокрема математики, організували 14 березня День числа Пі. Обрана дата 3/14 і час 1:59:26 не випадкові, вони збігаються із записом числа Пі, що дорівнює 3,1415926 … Крім того, саме в цей день народився відомий фізик Альберт Ейнштейн.

14 березня — 73-й день року (74-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 292 дні.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...