Заборгував аліменти – будеш на «Дошці ганьби»

b188f6d4e48f02fcf9f41881a541cc4f
Поділитися новиною

b188f6d4e48f02fcf9f41881a541cc4fНаприкінці лютого Мін’юст прозвітував про перші результати дії нового закону, який стосується обмежень для неплатників аліментів на неповнолітніх дітей. Лише за десять днів дії цього закону виїзд за кордон заборонили понад 25 тис. боржників, а ще більш ніж 20 тис. позбавили водійських прав. Завдяки новому закону зі злісних неплатників вдалося стягнути 50 млн грн.

Згідно даних виконавчої служби, на Гадяччині зареєстровано 340 злісних аліментних боржників. Їх прізвища, імена та по батькові можна побачити у Єдиному реєстрі неплатників аліментів, званому ще «Дошка ганьби».

Якщо заборгованість через несплату аліментів більше, ніж шість місяців, то неплатник тимчасово позбавляється права керувати транспортним засобом. Також за шість місяців несплати аліментів встановлюється і тимчасове обмеження у праві користування вогнепальною мисливською та пневматичною зброєю. Але найнеприємніше для боржника, що до погашення заборгованості у повному обсязі для нього встановлюється тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.
Якщо ж людині немає чим сплачувати аліменти, законодавство передбачило новий вид адміністративної відповідальності – суспільно-корисні  роботи, які оплачуються.

Про заборону перетинати кордон 

Виконавча служба обмінюється із прикордонниками інформацією. Відтак позначка про те, що особа має аліментну заборгованість, під час сканування спеціальною системою закордонного паспорта з’являється автоматично.

Якщо місце реєстрації боржника збігається з місцем проживання, то постанову про заборгованість аліментів він отримує на тому ж таки пункті пропуску. І права виїхати за межі України не матиме доти, доки не сплатить борги.

У кого відберуть права?

Порушників, які не сплатили борг по аліментах, каратимуть тимчасовою забороною керувати автомобілем. Цей електронний реєстр управління юстиції також узгоджує з поліцейськими. Якщо у реєстраційній базі виявиться, що водію не можна їздити за кермом через несплату аліментів, працівники поліції складуть відповідний протокол та вилучать водійське посвідчення на термін, поки  людина не погасить свій борг.

Право на зброю і полювання 

Ці два пункти також входять до обмежень, які встановили в ухваленому Законі. Також створений електронний реєстр боржників, де записані прізвища та імена тих, хто має право полювати, а також перелік осіб із дозволом на зброю.

Відповідно постанови про заборгованість по сплаті аліментів пересилають до установ, які займаються видачею дозвільних документів на реєстрацію мисливської зброї і мисливського квитка.

Суспільно-корисні роботи чи арешт

До неплатників аліментів запроваджено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. Не призначатимуть суспільно корисні роботи інвалідам I або II групи, вагітним, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років. Що саме буде робити порушник – визначить орган місцевого самоврядування. За роботу порушнику нараховуватимуть плату не менше мінімальної. Ці гроші підуть на погашення заборгованості з виплати аліментів. За словами міністра юстиції Павла Петренка, така норма буде застосовуватись до тих боржників, які не мають грошей. Мовляв, якщо грошей немає, «ідеш на суспільно-корисні роботи, допомагаєш громаді – прибираєш вулиці, прибираєш кладовища, а гроші йдуть дитині».
Якщо ж людина ухилятиметься від виконання суспільно-корисних робіт, їх можуть замінити на арешт. При цьому строк арешту визначається за принципом 1 доба = 15 годин роботи. Разом із тим, строк не може бути більшим за 15 діб.

Ситуація з неплатниками аліментів

Із 19 по 26 лютого 2018 року державні виконавці Полтавської області вручили майже 4 тисячі постанов про встановлення тимчасового обмеження боржників у праві виїзду за кордон, користування зброєю та полювання, стягнули заборгованість по аліментах на суму більше, ніж 4 мільйони гривень, – повідомив начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко.

Що стосується Гадяцького району, то станом на 5 березня під тимчасові обмеження потрапляє 60 осіб. 

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...