Нові правила поховання: що про це варто знати?

до правил поховання
Поділитися новиною

до правил похованняІз 15 березня в Україні змінюються правила поховання: «правки Лозового» до Кримінального кодексу передбачають, що без довідки з суду поховання буде неможливим.

Як зміниться процедура?

Раніше було так: якщо людна помирала вдома, від старості чи внаслідок довгої хвороби, то приходив лікуючий лікар із відповідного медичного закладу, оглядав, давав довідку про смерть. Окрім лікаря, приходив дільничний чи оперативна група, оглядали правоохоронці. Якщо немає зовнішніх ознак насильницької смерті – давали відповідну довідку, вносили до реєстру. Теоретично на другий день можна було поховати людину. Тепер же, відповідно до змін, суддя 72 години буде приймати рішення. При чому суддя обмежений трьома днями, а термін проведення експертизи ніяк не обмежений. Експертизу можуть робити й день, і два, й місяць. Тобто весь цей час людина не буде похована.

Кому вигідні зміни та чому вони можуть призвести до справжнього колапсу, коментує та пояснює експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський:

«Людину, яка померла вдома, без дозволу з суду та без експертизи не можна буде поховати. Уявіть, що станеться. В Україні за статистикою помирає 1600-1800 людей на день. І всі дозволи на поховання повинні давати суди.

По-перше, це призведе до певного колапсу і перевантаження суддів. З іншого боку, це ще й навантаження на морги».

«БМ»

5 коментарі до “Нові правила поховання: що про це варто знати?

  1. Дебіли у ВР, самі дебіли. І приклад Лозового тому доказ. Вже точно як у приказці – “і померти спокійно не дадуть”. Я ще розумію що один розумово відсталий таку поправку придумав і вніс, та куди ж дивилися інші “обранці”, як взагалі пропустили таку шизофренічну правку? Куди котимось, щось самі “пАкращення” кругом. Пишуть що буде навантаження на морги, в мене питання – НА ЯКІ МОРГИ? В Гадячі немає повноцінного моргу, а що про села казати? Ця правка у рейтингу найкретинячіших поправок займає перше місце.

  2. …схоже,…дебілізму представників “Радикального Ляшка”немає меж! чим дурніше, тим краще, чі як?? Нормальна людина хоч на хвилину задумається, і стане зрозуміло вся абсурдність такої поправки. До речі, там ще багато й інших нісенітниць стосовно кримінальних розслідувань…, почитайте поправку, побудьте в шоці!

  3. «Розповсюджується інформація, що з 15 березня 2018 року поховати померлих можна буде лише після дозволу суду. Це не зовсім відповідає дійсності», – заявила суддя.

    За кримінально-процесуальним кодексом України, будь-яку експертизу, в тому числі судово-медичну, з 15 березня призначатиме слідчий суддя. Ця експертиза буде проводитися лише в межах кримінального провадження.

    Як пояснила суддя, експертиза потрібна буде у випадках насильницької смерті, а проводитиметься вона під час досудового розслідування лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення.

    «Також саме експерт видає лікарське свідоцтво про смерть, якщо вона настала внаслідок травми, отруєння, струму чи інших зовнішніх факторів; штучного аборту, який зроблено не в медзакладі; раптово у дітей віком до 1 року; якщо особа померлого не встановлена», – додала вона.

    https://zik.ua/news/2018/03/14/u_zmi_rozpovsyudyly_feyk_pro_zminu_pravyl_pohovannya__suddya_1284151

  4. Базар Медіа, я ваш проект дуже поважаю, у Гадячі потрібна незалежна преса, але мало того, що у вас немає редактора, який би вичитував тексти на елементарні граматичні або стилістичні помилки, так ви ще й розповсюдженням паніки на дезінформації почали займатись?

  5. Шановні читачі! Щиро вдячні вам за підказки (обов*язково приймемо їх до уваги). Із приводу розповсюдження цієї інформації нам дійсно є що сказати – напередодні виходу останнього номера тижневика у друк ми звертались до прес-служби місцевого суду за підтвердженням чи спростуванням викладеної вище інформації. Ви не повірите, але нам її підтвердили (є відповідний диктофонний запис). Саме тому це не викликало сумнівів.
    Тепер у наступному номері ми будемо вимушені спростовувати подане вище.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...