Кого й куди здули вітри, що робить кішка і яка медитація на сьогодні є найактуальнішою

630 360 1517498947 1462
Поділитися новиною

630 360 1517498947 14622 лютого: народний календар і астровісник

Нині Юхима; кого й куди здули вітри, що робить кішка і яка медитація на сьогодні є найактуальнішою.

Цього дня Церква вшановує пам’ять Євфимія Великого, одного зі стовпів християнського чернецтва. Саме цього дня, 1545 років тому святий Євфимій мирно відійшов до Господа. Колись у давнину лютий був періодом страшних хуртовин. «На Юхима вітри дули – кучму здули, жупан зняли, рукавиці самі впали», – жартували українці. Якщо опівдні цього дня світитиме сонце – весна буде ранньою, а літо дощовим. Вітер – до сирого року. Якщо ж буде віхола – тиждень лютуватиме.

Спостерігали цього дня і за тваринами: якщо коти немилосердно дряпають підлогу чи стіни, а кури вертять хвостами – знову ж таки: бути заметілі. Цікавий факт: у часи Давньої Русі та Середньовіччя кішка в людських оселях була рідкістю. Її дарували знатним людям, і коштувала вона чималих грошей. У середньовічній Європі, завдяки негативному піару церковників, кішка вважалася втіленням і прислужницею самого диявола. Нещасних тварин ловили, спалювали, так само як і жінок, котрих підозрювали у чаклунстві на багаттях, або скидали з високих дзвіниць. Кішку в середньовічних містах заміняла ласка – вона ловила мишей і її намагалися одомашнити. Втім кішки все ж потіснили ласицю. В православ’ї (так само як і в ісламі) ставлення до кішок було дуже толерантним. Це була єдина тварина, котрій дозволялося ходити по храму (крім олтаря). Щоправда, пересторога щодо чорної кішки все ж була…

Іменинники сьогодні Інна, Юхим, Захар.

Місячний цикл знову пішов на спад і сьогодні 17-ий місячний день з досить потужною енергетикою. Гарний час для завершення чогось давно початого і відпочинку, особливо вечірнього. Символ доби – виноградний кетяг – втілення повноти життя, краси, задоволення. Стрижка цього дня небажана – можлива перешкода у справах, щось «відріжеться», а за східними віруваннями – принадить до вас ще й лихих духів. Медитація дня – танець. Обирайте: пристрасне танго, аристократичний вальс, запальна полька, чи просто вийдіть нарешті з-за столу й ушкварте рідного українського гопака. Але обережно: день травмонебезпечний, до того ж уразливою є психіка. Особливо жіноча.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: -25,3; а найтеплішим у 2002 – +9,3.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...