15 лютого – свята, іменини, народні прикмети

2fba111a47ad0a999ebdc11e74a295e3
Поділитися новиною

2fba111a47ad0a999ebdc11e74a295e315 лютого— 46-й день року у григоріанському календарі. До кінця року залишається 319 днів.

Православне Стрітення Господнє

15 лютого християни відзначають Православне Стрітення Господнє. В цей день втілене Слово Боже з’явилося на землю, і це чудове явище побачило кілька людей. Одним з них виявився старець Симеон. Йому було обіцяне життя до того часу, поки він не побачить на власні очі Христа Господнього. Саме Симеон передрік народження Сина Господнього Марією. Однак старець хотів знищити своє пророцтво, оскільки не міг зрозуміти, як непорочна дівиця народить дитину. Тоді до нього з’явився Ангел і сказав, що треба вірити, і тоді Симеон побачить Сина Божого. Коли Спасителя принесли в храм після сорока днів життя, Симеон побачив Дитятко, і після цього Господь забрав його до себе.

Всесвітній день онкохворої дитини

Основною метою цього дня є привернення уваги громадськості до дітей, що страждають від онкологічних захворювань.

Щорічно 15 лютого планета відзначає Всесвітній день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day). Основною метою цього дня є привернення уваги громадськості до дітей, що страждають від онкологічних захворювань.

Засновником дня виступила Всесвітня конфедерація батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) в 2001 році.

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. Так, щорічно від онкологічних захворювань на планеті помирають 90 тисяч дітей, ще майже 180 тисячам ставлять страшний діагноз «рак».

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.

Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента Кучми на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

Афганська війна (1979-1989) була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — війна була програна а через два роки не стало і імперії.

Іменини

Гаврило, Агафодор.

Народні прикмети

Основою для встановлення свята послужила розповідь євангеліста Луки. Згідно з нею, на сороковий день після народження Ісуса Христа Марія разом з Йосифом принесли Немовля до Єрусалимського храму, щоб представити його Господу. Їх зустріли (стрітили) праведник Симеон і пророчиця Анна. Взявши Дитя на руки, Симеон благословив його.

У народній традиції це свято вважається першою зустріччю весни або зустріччю зими з літом. Цього дня обертається птиця до гнізда, хлібороб до плуга. Зі Стрітенням пов’язували надії на весну. Вважалося, що в цей день зустрічається зима з літом. З цього приводу казали: «Прийшла громииця — зимі половиця», оскільки «в цей день лютий до березня приїхав».

На честь Стрітення в церквах робили відправи, святили воду й свічки. Традиційно побутувало повір’я, що «громниці» (посвячені свічки) вельми помічні від грому, їх спеціально тримали в господарствах, і коли надходила гроза, то запалювали, щоб «грім хати не підпалив», а також давали в руки тим, хто помирав, коли читали відхідну В цей день посвяченою водою лікували хворі місця й пристріт. Навіть чумаків, які вирушали в далеку дорогу, господар, давши хліб та сіль, скроплював кожного стрітенською водою, приказуючи: «Боже, тобі поможи!».

Кожен господар на Стрітення ретельно спостерігав за погодою, оскільки, як уже мовилося, зустрічаються зима з літом. При зустрічі літо казало: «Помагай тобі. Бог, зимо!» — «Дай, Боже, здоров’я…» — відказувала вона. Від громничої свічки в деяких місцевостях цей день називають Громницею, а в західних областях — Громничою чи Весняною Богородицею. Здавна помічено: якщо до вечора стане тепліше — літо переможе зиму, а холодніше — зима. Останні морози і перші весняні відлиги звуться Стрітенськими.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...