І пологи прийняти, і колесо замінити

швидка
Поділитися новиною

швидкаУ Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Черкасах 2 лютого одночасно загули сирени автомобілів «швидкої допомоги». Це «СИРЕНА» – Всеукраїнська акція протесту швидкої медичної допомоги. Лікарі «швидких» збунтувались проти реформи МОЗ – лікарів і фельдшерів хочуть замінити на парамедиків по американському принципу. Це значить, що «швидка» буде лише доставляти пацієнта до лікарні. Про надання допомоги вдома, наприклад збити температуру чи виміряти тиск, можна буде забути.

Більше того, нововведення відчують на собі і водії «швидких»  – вони повинні будуть освоїти основи медицини і також виконувати роль парамедика. 

Лікарі «швидкої», які вийшли на страйк, упевнені, що така реформа вб’є систему екстреної і невідкладної допомоги. Тому вони звернулись до Кабміну із петицією, в якій просять відмінити цю реформу.

«Проти руйнування системи екстреної медичної допомоги

2 січня 2018 року для громадського обговорення Міністерством охорони здоров’я України було оприлюднено Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року №1114 «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги» (далі – Проект).

Цим Проектом пропонується запровадити «парамедичні» бригади екстреної допомоги в Україні. За задумом авторів цього Проекту, після сплину строку перехідного періоду (01 січня 2023 р.) лікарські та фельдшерські бригади екстреної медичної допомоги припинять своє існування ВЗАГАЛІ.

Лікарі і фельдшери, які не отримали кваліфікацію парамедика та не навчилися керувати спеціальним транспортним засобом, втратять роботу. Втратять роботу і молодші медсестри та водії, які не стануть медичними техніками.

Відповідно надавати медичну допомогу НАМ, громадянам України, нашим РІДНИМ, нашим ДІТЯМ до НАШОЇ оселі кваліфіковані ЛІКАРІ та МЕДИЧНІ ПРАЦІВНИКИ вже НЕ ПРИЇДУТЬ.

Таким чином Міністерство охорони здоров’я України і надалі здійснює руйнування системи екстреної медичної допомоги для НАС – УСІХ УКРАЇНЦІВ. Під красивими гаслами та обіцянками переслідується лише єдина мета – економія коштів (наших коштів – платників податків), скорочення бюджетного фінансування за рахунок скорочення кадрового потенціалу.

Якщо вам не байдуже ваше майбутнє, не байдуже те, що завтра до вас чи ваших рідних в екстреному випадку може ніхто не приїхати, що ви чи ваші рідні не зможуть отримати якісну то своєчасну медичну допомогу, – приєднуйтесь до вимог цієї петиції!

Вимагаємо від Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, а також інших міністерств та відомств виконання наших вимог, а саме:

1. Припинити нав’язувати в нашій державі та впроваджувати «парамедичну» систему надання екстреної медичної допомоги.

2. Відкликати та зняти з розгляду проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року №1114 «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги».

3. Безумовне дотримання при реформуванні Закону України «Про екстрену медичну допомогу».

4. Зберегти в системі екстреної медичної допомоги України і після 2023 року лікарські та фельдшерські бригади екстреної (швидкої) допомоги.

5. Видатки на екстрену медичну допомогу планувати та відображати в розрахунку видатків на охорону здоров’я окремою статтею, по окремо розробленій формулі з урахуванням нормативу забезпеченості.

6. Виділити кошти з державного бюджету для централізованого придбання автомобілів екстреної (швидкої) медичної допомоги та вдосконалення системи симуляційних центрів.

Наше майбутнє – в наших руках! Петиція №41/001449-18еп».

Дата початку збору підписів: 17 січня 2018 р. До кінця збору підписів залишилось: 71 день

Станом на 5 лютого петицію підписали 5041 особа з 25000 необхідних.

Керівництво Полтавського обласного центру ЕМД та медицини катастроф Полтавської обласної ради, до якого відноситься і Гадяцька підстанція «швидкої», коментує ситуацію одному з обласних видань так:

«Ми повинні всіх фельдшерів оформити в трудових книжках парамедиками. Але поки що вважаємо, що, може, здоровий глузд переможе. Медтехнік і парамедик – таким хочуть зробити склад бригади після реформи. Але ж річ у тім, що ні медтехнік, ні парамедик не мають права ставити діагноз, вони не мають для цього знань і компетенції. Їхнє завдання – забрати пацієнта в машину, підтримати його життєдіяльність і транспортувати до лікарні…»

Ми поцікавились у працівників Гадяцької «швидкої допомоги», чи чули вони про цю петицію і чи збираються її підтримувати? Звісно, про реформу вони вже знають і, як виявилось, також її не підтримують. Більше того, вони також поставили свій підпис у підтримку петиції про відміну реформування «швидкої». 

Підготувала Оксана Кириченко

2 коментарі до “І пологи прийняти, і колесо замінити

  1. Ну мы же теперь живем по европейскому.

  2. з такими “реформами” ніякий геноцид не потрібен – знищать медицину і слідом і населення вимиратиме.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...