Скоро запрацюють поліцейські детективи

undercover
Поділитися новиною

undercoverВ Україні скоро почнуть свою дію детективні підрозділи у структурі апаратів ГУ НП України – таке рішення прийняте керівництвом Національної поліції. На перший квартал цього року МВС запланувало створення нової служби в поліції. В ній працюватимуть універсальні працівники, що будуть і слідчими, і оперативниками одночасно. Їх називатимуть детективами, а сам підрозділ — службою детективів. Він діятиме у слідчому управлінні. Дані підрозділи працюватимуть і на Полтавщині. Перший – це підрозділ Миргородського відділу поліції, другий – підрозділ у структурі слідчого управління ГУ НП у Полтавській області

Навіщо детективи

Уникнути бюрократичної переписки дозволяє передача детективу повноважень слідчих і розшуківців. Керівники МВС створення служби детективів називають ще «реанімацією слідства». Глава Нацполіції Сергій Князєв пояснював необхідність створення інституту поліцейських детективів так: «Наголошую: це не знищення карного розшуку, не заміна оперативно-розшукової складової на щось інше. Це, на жаль, реанімація слідчої системи. Треба вдихнути в неї «ковток свіжого повітря», дати можливість операм реалізувати себе в розкритті, а слідчим – на практиці навчитися в оперативників дечого, «іншим оком» глянути на процес збору та дослідження доказів».

Як орієнтує МВС, у детективах буде працювати 75% розшуківців та 25% слідчих. Принаймні такий показник вийшов в експериментальних областях, коли за конкурсом відбирали кращих на роботу «універсальними поліцейськими».

детект

Посада на 15 тисяч

На сайті Національної поліції України, у розділі вакансій, є інформація про переможців конкурсів на заміщення різного роду вакантних посад. Але даних про вже відібраних начальників служби детективів немає. Нацполіція наприкінці року оприлюднила тільки інформацію про сам конкурс. Серед вимог до кандидатів вказано «стаж роботи за фахом на посадах керівників не менше двох років та досвідом оперативної та слідчої роботи не менше п’яти років». У кількох пунктах викладені посадові обв’язки і оголошено розмір зарплати в 15 тисяч грн на місяць. Самі посади головних детективів, як видно з цієї інформації, назвали по-старому: начальниками відділів розслідування особливо тяжких злочинів (служба детективів) слідчого управління територіальних органів поліції. Тому що законодавство ще треба підлаштувати під таке реформування. Як сказали в МВС, у профільний комітет передали вимоги змін законів й очікують на якомога швидше прийняття необхідних проектів. 

Кажуть, що впровадження проекту «Детективи» та формування Інституту детективів у ГУ НП у Полтавській області підвищить ефективність кримінальних розслідувань в Україні. Щоправда, на Гадяччині подібної служби поки не передбачається.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...