У Глибоку Долину зі сноубордом, а в Хитці – на атракціони

до глибокої
Поділитися новиною
до глибокоїГенеральний план території – чи не основний документ, який дозволяє громаді повноцінно управляти своєю територією, робити призначення, залучати інвесторів.
У минулому році по всій Полтавській області їх почали активно розробляти. І якщо більшість міст області мають генплани, то із селами ситуація гірша – ними забезпечено 60%, але 57% розробляли ще за радянських часів, коли були інші умови.
Тому голови сільрад вирішили йти в ногу із часом і також розпочали оновлювати містобудівну документацію. Про це свідчать численні звіти на сайті закупівель «Прозорро». Розробка генплану у середньому коштує близько 86 тисяч, нею займається полтавський ФОП Кіріченко А.А. Днями у Гадяцькій РДА відбулася нарада, на якій архітектор, яка розробляла цю документацію, представила нові генплани. 
Судячи із доповіді, плануються грандіозні зміни для сіл району.  Слухали ми заплановане  і раділи, а в уяві миттю з’являлися чарівні місцини, в які кортить поїхати: у Хитцях побувати в парку атракціоні, чи у Глибокій Долині спуститись із гірки на сноуборді… От тільки не хотілося думати про те, що цей проект навряд чи втілять у життя, і він назавжди залишиться лише на папері.  Бо надто вже схоже на казку. Отож, читайте, про що мріє архітектор. 

 
У Хитцях – туристичний парк
Базових змін на території села не передбачається. Нових масивів житлової забудови архітектор не планує, лише слід ущільнити старі будівлі.    
Є існуюче кладовище, а навколо нього – озеленена територія,  яку можна перевести в інше призначення. Наприклад, розташувати там автомобільне депо для потреб сільради або ж зберігати там спецтехніку (майданчик для збору снігу взимку).  
Також у селі запроектовано пожежне депо, по нормах воно повинне бути у кожному населеному пункті або у радіусі доступності 4 км.
Є виробниче підприємство із переробки с/г продукції, яке залишається функціонувати. 
Найцікавіші зміни передбачають для недобудованої  залізничної колії – її планують використати як об’єкт туристичної галузі. Наприклад, у Німеччині подібні об’єкти  обладнують під туристичні парки, атракціони або роллертраси. Тож і в Хитцях можливе створення чогось подібного – канатної дороги чи майданчиків для дітей. Зручно те, що цей елемент непотрібно демонтувати, а лише дообладнати. Тоді, впевнена архітектор,  він працюватиме, як інструмент для  надходжень інвестицій у населений пункт.
Оскільки територія залізничної колії визначена для активного використання, то логічно, що поруч буде паркова зона.   
Також із проектних об’єктів передбачається побудова комплексного навчального закладу – дитячого садка з початковою школою. А от біля діючої школи сформують громадський центр: обов’язково спортивні майданчики, можливо, колись буде критий спортзал.
 
У Бухаловому відновлять громадський центр
Село складається із двох основних вулиць, на яких розташовані житлові забудови. Також у центральній частині села є кладовище, яке передбачають закрити (з мешканцями погоджено, а нову територію вже передбачено).
Є масив с/г підприємства: сьогодні, там зруйновані будівлі, колись був господарський двір, який нібито підприємство взяло на розбір.  Але проектом передбачено можливість розташування там підприємств. 
Раніше у селі був сформований громадський центр – лазня, адміністративні будівлі, ФАП, дитсадок. Тож сьогодні його планують відновити у тому ж кварталі із розташуванням нових об’єктів соціального обслуговування: дитсадок, спортмайданчик, магазин, бібліотека, клуб. 
Із інженерної інфраструктури в селі є електро– і газопостачання, а от водопостачання і каналізації немає. Але, дивлячись на обсяг житлового фонду, каналізування можна не проводити. 
Також на в’їзді в село є територія с/г підприємства, де раніше було розміщене автотранспортне підприємство, АЗС, склади ПММ, тобто територія активно використовувалась. Зараз вона частково занедбана, але є можливість відновлення функцій, раптом підприємство почне розвиватися. 
Також генеральним планом у селі передбачена територія для пожежного депо. Але не зрозуміло, наскільки воно буде функціонально необхідним.  
 
У Римарівці можливо відновити дитсадок
Зі слів архітектора, планувальна структура села складна і розвинена нерівномірно: територія велика, вулиці покручені, нерівні, що зумовлюється рельєфом місцевості. Тому нових масивів для розбудови не передбачається. Передбачають впорядкування існуючої планувальної структури з ущільненням: на місцях  зруйнованих будинків можна вивільнити земельні ділянки.   
Є два кладовища, одне із яких передбачається закрити. Римарівська електропідстанція знаходиться за межами населеного пункту, але  планувально-пов’язана із селом.
Із новинок у селі проектом передбачається пожежне депо, автотранспортне підприємство, стоянка, гаражі для легкових автомобілів і автобусів. На в’їзді з боку Красної Луки є магазин  і розташований центр громадської безпеки, який буде обслуговувати визначені населені пункти. 
Громадський центр сформований: школа, лікарня, церква. Тому він передбачається до збереження. Також є збудований ще у радянські часи дитячий садок, який нині закритий, але будівля збережена. Враховуючи те, що нині демографічний бум, проектом передбачено відновити цей дитсадок.  
Проблемним залишається зруйнований міст до Максимівки. Але проектом передбачено його відновлення як  основної транспортної магістралі села. 
 
Максимівка: створити спорткомплекс 
Значного розширення села не буде. На півночі річка Грунь обмежує забудову, а зі сходу території роздані під паї або ж заліснені. Є ставок, але він заболочений. Проте є можливість його розширення і розчищення. До того ж, генеральний план передбачає розчищення усіх водойм.
Також є громадський центр. Він занедбаний, але генеральним планом тут планується значний розвиток  із розташуванням різних об’єктів.  Архітектор пропонує розбудувати і наповнити його багатьма функціями із розташуванням спортивного комплексу, стадіону, дитячого дошкільного закладу.  Окрім цього, планується відновити існуючий будинок культури і пожежне депо. 
Проектом передбачається можливість розташування у селі закладів громадського харчування і торгівлі. 
Одним із факторів, що обмежують планувальну структуру, є кладовище. Його збережуть, адже воно не переповнене і може виконувати свою функцію.
Окрім цього, проектом передбачене створення централізованого водопостачання і каналізації. 
 
Найбільші зміни відбуватимуться у Глибокій Долині 
Село утворене двома рядами будинків, що розташовані по обидва боки дороги на Липову Долину. Із об’єктів інфраструктури є недіючий магазин і школа – обидва передбачають відновити. Із нових планується створення ФАПу, магазину і об’єктів туристичної галузі. 
Зокрема, проектом передбачено перепрофілювання населеного пункту. Тут дуже складний рельєф: є яри, схили без зелених насаджень. Тому архітектор пропонує  використовувати їх як туристичний центр, курорт, облаштувати під гірськолижні тренувальні траси для фрістайлу, сноуборду. Також можливе використання цієї місцевості для тематичних парків із канатними містечками. Загалом, зі слів архітектора, території  там достатньо.
Що ще пропонують спеціалісти. У селі є забудова, яка не використовується. Її можна визнати відмерлою спадщиною і на цьому місці за рахунок кількох будинків понад дорогою створити музей народного побуту зі збереженням існуючих забудов. Сьогодні там є погреби, сараї типу землянок, які можна використати як міні-музей на зразок «Пирогово». Музей  можна доповнити територією для проведення усіляких ярмарків і фестивалів на тему народного промислу чи виробництва із продажем цих товарів.  Це також посприяє залученню інвестицій. 
Окрім цього, у селі є ставок, який пропонують розчистити. Також є пропозиції щодо включення у план території ставка, який нині знаходиться за межами села. 
Пропонують розташувати стадіон або ж повноцінне футбольне поле. Із недороблених проектів планують ФАП, але якщо населений пункт буде активно розвиватись, то його перепрофілюють в амбулаторію.  
А ще, як «плюс», архітектор відзначила те, що у селі є водовідвідні траншеї. Тому проектом передбачається їх поглиблення і розширення, а також розчищення від зелених насаджень.  Рекомендовано виконати їх із бетонних лотків.
 
Підготувала Оксана Кириченко 
 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...