Чи добре спить ваш собака?

KuhcNS6ecJE
Поділитися новиною

KuhcNS6ecJE26 січня: народний календар і астровісник

Хто сьогодні радісно стрибатиме на одній нозі, чи добре спить ваш собака і всі на пошуки компромісу.  

Сьогодні… ні, не українці, а ісландці святкують  давнє-предавнє язичницьке свято Торраблоут або просто Торрі, присвячене найхолоднішому зимовому періоду. Свято починається з кінця січня й триває до кінця лютого. В цей час ісландці намагаються надавати перевагу стравам національної кухні, яку започаткували мужні вікінги, тому їдять копчену баранячу ногу, китове м’ясо, хаукарль – тухле м’ясо гренландської полярної акули з неповторним запахом, мариновані баранячі тестикули, копчену баранячу голову. Для тих, кому несила дивитися в очі їжі, з голови варять холодець. Все запивається традиційною ісландською картопляною паленкою з кмином – бренневіном, яка в народі має досить промовисту назву «Чорна смерть». Але й це ще не все: цього дня, зустрічаючи Торрі, господар мав удосвіта на одній нозі босим прострибати в одній штанині навколо обійстя – задобрюючи таким чином суворого бога холоднечі. Варто зауважити, що церква впродовж віків нещадно боролася з язичництвом в Ісландії. Так само, як власне і в Україні. Зрештою ісландці стали зразковими християнами, але починаючи з 50-их років минулого (ХХ) століття почали згадувати власні прадавні традиції й відзначати давні свята. І це чудово!

А наші пращури цього дня підмічали: якщо пес спить більше, ніж звичайно, знехотя рухається й перестає гавкати – бути потеплінню. Яскраві червоні присмерки – до холоднечі. Якщо ліс тріщить – бути сильним морозам. А коли шумить – незабаром буде відлига. Сильна тяга в печі віщувала мороз, а слабка – потепління. 

Іменинники сьогодні Петро, Яків.

Неквапом котиться місяць і сьогодні вже 10-ий і 11-ий місячні дні. В першій половині доби Тілець допоможе набратися терпіння й виконати рутинні справи, а також владнає матеріальні питання. Не спішіть ставити категоричну крапку в складних ситуаціях і взаєминах – ліпше шукайте компроміс. Він надасть усім сторонам чималі можливості  й відкриє нові перспективи. Зрештою ніхто не залишиться ображеним. За нові справи братися не варто. Вірогідно, що в другій половині дня, особливо надвечір, життя заграє всіма кольорами веселки: тоді не дрімайте – маєте проявити товариський характер, кмітливість і винахідливість. Інгресія Місяця в знак Близнюків обіцяє нам  найближчим часом зміни.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1891 році: -22,4; а найтеплішим у 1975 – +6,7.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...