Нові правила і закони 2018: зростання зарплат, комуналка, медреформа

kavv
Поділитися новиною

kavvЗ 1 січня 2018 року в Україні набули чинності безліч законодавчих актів. Зміни торкнулися різних галузей: соціальної сфери, правил поведінки на дорозі, податків, комунальних платежів, медицини, закордонних подорожей.

Більшість системних перетворень розраховані на більш тривалий період часу, але перші зміни вже у дії. Розповідаємо про найголовніші нововведення прийдешнього року.

Соціальна сфера: зростання зарплат та соціальних стандартів

З 1 січня 2018 року мінімальна зарплата зросла на 16,3% – до 3723 грн. Мінімальна погодинна оплата праці зафіксована на рівні 22,41 грн/год. Мінімальна пенсія становить 1373 грн. Прожитковий мінімум, який підняли з 1 грудня 2017 року, встановлено на позначці 1700 грн. Про те, як він вплине на базові виплати і зростання соціальних стандартів, ми писали у цьому матеріалі.

Згідно з бюджетом на 2018 рік, з 1 січня зарплата вчителів виросте на 25%. Законом про освіту передбачено підвищення окладів вчителів до рівня не нижче 4 прожиткових мінімумів, що становить 6,8 тис грн. В 4,5 рази збільшиться зарплата військових. Підвищать військовим і пенсії – в середньому на 1,5 тис грн, що буде залежати від стажу та індивідуальних грошових компенсацій праці.

Зростання зарплат потягне за собою і штрафи, передбачені законодавством за порушення трудового права.

Пенсійна реформа в дії

Пенсійна реформа запускає ряд нововведень з 1 січня 2018 року. Вийти на пенсію у 60 років зможуть громадяни, які мають 25 років страхового стажу. У 63 роки – особи зі стажем в 15-25 років, а в 65 років ті, хто на 1 січня 2019 року відпрацює 15-16 років. Для інших категорій громадян законом передбачена соціальна допомога.

Для 65-річних громадян зі стажем в 30-35 років мінімальна пенсія становитиме 40% від мінімальної заробітної плати. Максимальна пенсія для народних депутатів, прокурорів, науковців і держслужбовців – 13 700 грн.

З 2018 року пенсії за вислугу років поширюються на наступні категорії громадян:

  • військові-учасники бойових дій (вихід в 55 років при стажі 25 років);
  • інваліди та інваліди дитинства (в 50 років);
  • працівники шкідливих виробництв і складних умов праці;
  • багатодітні матері (від 5 дітей, вихід в 50 років);
  • артисти зі стажем 20-35 років.

Тарифи на комуналку, телефонію, послуги доставки

Згідно з реформою ЖКГ, c 1 січня 2018 року уряд вводить розрахунок з постачальниками послуг електроенергії живими грошима (перший етап реформи). Також почнуть монетизувати субсидії – розраховувати допомогу по факту споживання послуг. Запрацює реєстр одержувачів субсидій.

Уряд знизив деякі соціальні норми споживання електроенергії. Субсідіанти платитимуть більше, якщо перевищать нові норми:

  • 70 кВт/місяць для домогосподарств з 1 людини + 30 кВт в місяць на кожного члена домогосподарства, але не більше 190 кВт на місяць;
  • 110 кВт/місяць на домогосподарство з 1 людини + 30 кВт в місяць на кожного іншого члена домогосподарства, але не більше 230 кВт на місяць при наявності стаціонарних електроплит та централізованого постачання гарячої води;
  • 130 кВт/місяць на домогосподарство з 1 людини + 30 кВт в місяць на кожного іншого члена домогосподарства, але не більше, ніж 250 кВт на місяць при наявності стаціонарних електроплит і без центрального постачання гарячої води;
  • 100 кВт/місяць на домогосподарство з 1 людини + 30 кВт на кожного іншого члена домогосподарства, але не більше, ніж 220 кВт на місяць при відсутності стаціонарних електроплит і централізованого постачання гарячої води та газового водонагріву;
  • 30 кВт в місяць на людину – безкоштовне освітлення житла за держпрограмою для жителів сіл та СМТ.

З 1 січня зросте оплата за електроенергію – на 9,5%. З квітня 2018 року очікується ще одне подорожчання на 6,1%. За прогнозами Міністерства економічного розвитку, тарифи на комунальні послуги зростуть в середньому на 20%.

На 8,3% підвищиться вартість стаціонарної телефонії від «Укртелекому», склавши 68 грн. А на 16% будуть збільшені тарифи на оплату пересилки по Україні і на 43% – міжнародні відправлення від «Укрпошти». Посилка вагою до 1 кг в межах України коштуватиме 12 грн, понад 1 кг – від 14 грн.

Скандальний закон про «три посилки» з-за кордону вступає в силу з відстрочкою – з 1 січня 2019 року.

Медреформа: безоплатна первинна допомога

Згідно з медичною реформою, яку президент Порошенко підписав 31 грудня 2017 року, з 1 січня 2018 року почне діяти перший етап перетворень. Первинна допомога на рівні сімейний лікар-пацієнт буде здійснюватися безкоштовно. Загальний список медичних послуг і допомоги, безкоштовної для населення, буде діяти по всій країні. На 3 січня список не опублікований, але очікується, що туди увійдуть:

  • послуги терапевта/сімейного лікаря;
  • швидка допомога;
  • догляд та знеболення для смертельно- і важко хворих;
  • спеціалізована допомога;
  • реабілітація;
  • допомога породіллям;
  • медпослуги для дітей до 16 років.

Стартує 100% закупівля ліків з Національного переліку. Для пацієнтів, які страждають серцево-судинними хворобами іта діабетом 2 типу, вводяться додаткові препарати, які можна буде отримати в аптеках безкоштовно.

Всі кошти, які лікарні та медустанови збирають як добровільні і благодійні пожертвування від населення, підлягають обов’язковому обліку. Детальніше про нововведення медреформи, яка вступає в силу з цього року, ми напишемо в нашому спеціальному матеріалі, слідкуйте за оновленнями.

Нові правила на дорогах

З 1 січня 2018 року вводиться в дію ряд нових ПДР:

  • обмеження швидкості руху в межах населених пунктів до 50 км/год (в нічний час з 23.00 до 6.00 можна їздити 60 км/год);
  • потрібен обов’язковий технічний огляд машини при первинній реєстрації, перереєстрації та при перетині кордону з країнами ЄС на авто – власники зобов’язані пред’явити документ, що підтверджує техогляд;
  • перші водійські права видаються на 2 роки (тимчасове посвідчення);
  • постійні водійські права без здачі іспиту видаються на 30 років у разі, якщо водій порушив правила ДР протягом 2 років не більше 2 разів.

З 2018 року знижується вартість ввезення легкових авто з країн Євросоюзу. Також дешевше можна буде купити електрокари – без ПДВ і акцизу. Податковим кодексом передбачено також для таксі-електрокарів скасування оплати ПДВ, як операцій з обслуговування перевезень пасажирів.

З 1 січня 2018 року дороги місцевого значення (120 тис км) переходять під управління місцевої влади. На фінансування таких доріг держбюджетом виділено 11,41 млрд грн. Також почне працювати Дорожній Фонд.

Оборот і контроль відходів

З 1 січня 2018 року в Україні забороняється утилізація сміття без сортування і переробки. Громадяни зобов’язані сортувати відходи. Захоронення безпечного сміття здійснюватиметься на полігонах, небезпечного та шкідливого – буде попередньо знешкоджуватися, а придатного для вторинного вживання – йти на переробку.

Наскільки реально цей закон буде виконуватися – сказати складно. Українські комунальні служби не готові до впровадження цих норм. На даний момент у країні переробляється не більше ніж 10% від усього сміття. А оснащення роздільними контейнерами забезпечено на рівні не більше 5%.

Біометричний контроль на кордоні

З 1 січня 2018 року між Україною і Японією починає діяти спрощений режим перетину кордонів. Також набув чинності прийнятий безвізовий режим з ОАЕ. Для іноземних громадян, включаючи росіян (всього 70 країн) і осіб без громадянства, які бажають потрапити на територію України, вводиться біометричний контроль. Для тих, хто вперше відвідує країну, потрібно залишати відбитки 5 пальців.

Процедури біометричного контролю будуть здійснюватися на авто та залізничних пунктах пропуску, в аеропортах. Дані будуть передаватися в Національну систему верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, що також буде підключена до баз Інтерполу. Система вводиться для контролю перебування іноземців в Україні.

Марія Гелюх

LIVE OFFLINE
track image
Loading...