Паспорт для тварин і ретельний облік: що потрібно знати українцям про новий закон

Поділитися новиною

1 492Українському парламенту запропонували на розгляд законопроект №7220, за яким хочуть заборонити розмноження тварин без породи, а також створити єдиний електронний реєстр домашніх улюбленців та мешканців притулків. Авторство належить 20 народним депутатам на чолі з членом БПП Андрієм Немировським.

Тепер власники тваринок матимуть більше клопотів зі своїми улюбленцями. Однак, метою законопроекту є точний облік всіх домашніх та екзотичних тварин на території держави. Реєстрація буде проходити в усіх ветеринарних закладах власним коштом господарів. Зараз пропонується сума розміром 160 гривень. Процедура передбачає чіпування тварини, тобто видають певний жетон для ошийника та спеціальний паспорт. Без оплати можна буде чіпувати вихованців притулку, тварин-інвалідів та чорнобильців.

Кожні три роки власник повинен привозити тварину на прийом до ветеринара. За порушення чистоти на вулицях своїм улюбленцем – платитиме штраф. Також будуть офіційними процедури оформлення місця проживання та факту смерті тваринки. Відмовитися від улюбленця можна буде тільки шляхом передачі його у притулок. Тварин без породи масово стерилізуватимуть, а породистих злучатимуть у спеціальних кінологічних та фелінологічних клубах.

Реєстр тварин прагнуть запровадити для регулювання популяції та контролю ситуації. До бази будуть вписувати дані про тваринку, номери її жетону та паспорту, а також інформацію про господаря. Електронний реєстр буде знаходитися у вільному доступі. Евтаназія та зброя, використана проти тварин, буде цілком заборонена. Єдиним виходом стане обов’язкова стерилізація тварин безпородних домашніх улюбленців. Інакше – штраф.

Найбільшим стягненням планується сума розміром 20, 4 тисячі гривень, яке застосовуватиметься у разі повторного порушення вимог стерилізації. Також пропонується внести кримінальну відповідальність за жорстоке поводження із тваринками. Максимальне покарання становитиме 8 років ув’язнення. Навіть найулюбленіші домашні вихованці можуть становити загрозу для здоров’я людей. Собака, кіт або папуга – всі вони переносять страшні хвороби. Нагадаємо, нещодавно в 17 містах країни, у тому числі в Ужгороді,  доволі успішно відбувся марш на захист прав тварин. Тема чотирилапих на якийсь час стала топовою.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...