Хто такі «партачі» та чи підсуне жаба комусь свиню

630 360 1513179680 8104
Поділитися новиною

630 360 1513179680 8104Сьогодні пророка Наума – одного з дванадцяти малих біблійних пророків, який написав Книгу пророка Наума, сьому серед книг «малих пророків».

У давніші часи навчальний процес розпочинався взимку – 1 грудня за тодішнім літочисленням. Це була найзручніша пора, коли сільські діти мали змогу здобувати освіту. Батьки відводили до школи дітей саме на це свято, бо «Пророк Наум наведе на ум». За народними уявленнями, Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства, тому селяни були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше отримає й засвоїть знання, набереться розуму. Особливо це стосувалося дітей слаборозвинених. Увечері хрещені батьки запрошували до себе хрещеників, котрі приходили з букварями й починали напам’ять заучувати літери. Незважаючи на те що згодом терміни початку навчання були переміщені, в ремісничих цехах і при братствах тривала давня традиція – майстри набирали собі учнів на свято Наума. На його честь влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо. З цього дня починали освоювати музичні інструменти ті, хто бажав оволодіти грою на бандурі чи скрипці. Тих, хто не зміг осилити професійних навичок, у народі називали «партачами».

Наші пращури казали: «Партача й Наум не наведе на ум», «Наум наставляє на ум», «Батюшко Наум, виведи синочка / дочку на ум», «Прийшов Наум – пора братися за ум», «Я не знаю ні «аз», ні «буки» – прийде Наум і змусить до науки».

Іменинник нині Наум.

Сьогодні 26-ий місячний день. Його символ – нехай і чарівна, але все одно – Жаба. Місяць продовжуватиме знаходитись транзитом у Скорпіоні, тому це зовсім не сприятиме задушевним розмовам і щирості. Доведеться проявляти природну кмітливість, а іноді вдаватися до хитрощів (от вам і Наум, між іншим). Але до Місяця долучиться Юпітер, тому цей тандем у Скорпіоні сприятиме у фінансових справах і ділових переговорах. Таланитиме також розвідникам, але їм варто бути дуже обережними. В іншому разі жаба може підсунути справжню свиню. Пасивність сьогодні протипоказана, бажані помірні фізичні навантаження. Ввечері можна піти в гості, але довго не засиджуйтесь: «Гість як риба, – свіжий недовго».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1958 році: -20,3; а найтеплішим у 1989 – +9,5.

Укрінформ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...